BelépésKi olvas minket
Oldalainkat 77 vendég böngészi
Látogatóink száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa382
mod_vvisit_counterTegnap2753
mod_vvisit_counterEzen a héten4923
mod_vvisit_counterMúlthéten7765
mod_vvisit_counterEbben a hónapban37112
mod_vvisit_counterMúlthónapban51349
mod_vvisit_counterÖsszes3771944
Címlap / Blog / Élet az Egyesült Királyságban (Angliában) ! / Hogyan is kezdjünk neki? (Irány Anglia)

Hogyan is kezdjünk neki? (Irány Anglia)

 

Az utóbbi időben a legtöbbet felénk feltett kérdés tárgya azt volt, hogyan is kell elkezdeni a kiköltözés szervezését. Bár ha jól emlékszem a korábbi írásaim tartalmára akkor ezen információk nagy része kigyűjthető belőlük, de a nyomásnak engedve megpróbálom őket egy cikkben összefoglalni.

A alábbi írásomban megpróbálok fontossági sorendben haladni, és remélem a végére is meg tudom tartani ezen szándékomat.

1, Véleményem szerint a legfontosabb dolog az életünkben a mindennapi táplálkozás, tisztálkodás és kellő pihenőidő eltöltése. Egy repülő vagy buszjegyet bárki meg tud venni, de a megérkezést követően már az első éjszaka eltöltése is gondot okozhat. Utazgatásaim során párszor belefutottam abba a hibába, hogy spontán szerettem volna bizonyos területen megszállni és nemegyszer kudarcba fulladt ezen próbálkozásom.  Ezért nem javaslom senkinek, hogy úgy induljon el, hogy ha már leszálltam akkor úgy is találok valamit. Ez egyáltalán nem biztos. Ha kellő anyagi fedezettel rendelkezünk akkor elegendő lehet egy vendégházban (Guest House) vagy egy olcsó motelben előre lefoglalni egy-két hetet amíg szállást tudunk találni. A szállás biztosítása talán a legnehezebb feladat az újonnan Angliába érkezők számára, ezért szerintem erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Az ide érkezettek több mint 90% csak itteni ismertség alapján tudod szállást találni, ezért célszerű körülnézni az ismerőseink, barátaink között. Egy csekély arányú embernek sikerült olyan ügynökséget találnia aki valamilyen szinten elfogadható szállást illetve munkát biztosított a kezdetektől, bár soha nem azt kapták amit ígértek és soha nem is maradtak ezeknél az ügynökségeknél, A kezdő első pár hetet van aki így húzta ki, de jobbára aránytalanul nagy anyagi áldozatok árán. Tudom, hogy legtöbben pont az anyagi problémák miatt hagyják el kis hazánkat, de én mindenkinek azt javaslom, hogy mindent kövessünk el annak érdekében, hogy kiköltözésünk előtt legalább egyszer személyesen keressük fel a kiválasztott helyszint és személyesen győződjünk meg róla mi is vár ott ránk.  Gondolom a lakásbérlés nehézségéről szóló cikkemet már mindenki megtalálta, de aki mégsem az elolvashatja a részleteket az alábbi linken:  http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban/a-lakasberles-nehezsegei

 

2, Ha már van hól aludnunk lepihennünk az fél siker. A következő lépés a mindennapi megélhetés biztosítása. Ez a legtöbb esetben a munkavállalást jelenti. Ambícióinknak, képességeinknek és anyagi lejtőségeinknek  megfelelően akár több időt is rászánhatunk, hogy számunkra megfelelő munkát találjunk, de a legáltalánosabb, hogy valamilyen alacsonyabb szintű beosztásban kezd dolgozni az ember. Angliában a takarításnál kezdődik a munkák alsó szintje, így sokan ilyen állást próbálnak megpályázni és nem kevés eredménnyel, mert kevés nyelvtudást igényel és nem kell hozzá különösebb szaktudás sem. A munkakeresésnél célszerű olyan állásokat megpályázni ami az átlagos alacsonyabb szinten élő angoloknak derogál  (pl. a már említett takarítás), de ilyen lehet a rugalmasabb munkaidőrend (hétvégi, éjszakai munka) ill. egy jogosítvány is. Az alacsony szinten élő angolok nem rendelkeznek vezetői engedéllyel és gépjárművel, ill. aki rendelkezik az már nem szeretne minimál bérét hétvégenként és éjszakánként dolgozni, ezért aki szert tud tenni egy gépkocsira az szinte azonnal el tud helyezkedni pizza futárként. Ha bárhól végigjárunk egy üzletsort akkor biztosan találunk olyan üzletet ahol delivery driver-t keresnek. Ha nincs is kiírva a kirakatba, akkor célszerű egy önéletrajzot beadni a helyi pizza shopokba. Ha komolyabb munkát szeretnénk találni akkor mindenképpen már a kezdésnél szükségünk lesz egy társadalom biztosítási (NI) számra és egy bankszámlaszámra. Mindkettő beszerzése akár hetekbe, hónapokba is beletelhet, ezért ezt az időt is bele kell kalkulálni a kezdeti tartalékok tervezésénél. Az itt élő lengyeleknél általános, hogy egy-egy területet teljesen ők fednek le, így sok nagyobb cég alkalmaz nyelvtudás nélküli bevándorlókat, de ez csak ott elképzelhető, ahol már legalább az alapszintű vezetők is abból a népcsoportból kerülnek ki. Én már hallottam egy pár olyan helyről ahol magyarok is így dolgoznak nagyobb számban, de ilyen helyet találni csak ismeretség alapján lehet.

 

3, A kellő nyelvtudás. Sokan állítják, hogy nem szabad elindulni kellő nyelvtudás nélkül. Ez azért nem teljesen így van, mert mi is így indultunk neki és a jelek szerint boldogultunk is. A nyelvtudás hiányát természetesen lehet pótolni, kellő anyagi fedezettel vagy megbízható ismeretség felhasználásával. Én személy szerint nem tartom a nyelvtudás mindenhatónak, mert más sok ismerősömnek aki rendelkezett középfokú vagy annál magasabb szintű nyelvvizsgával ill. évekig tanulta a nyelvet, beletört a bicskája az itteni helyi dialektusba. Természetesen ők sokkal gyorsabban vették fel a helyi nyelvet, de azért nekik is beletelt jópár hónapba, amíg olyan munkakört tudtak vállalni ahol kommunikálni is kell az ügyfelekkel. Ezen a téren is hasznos lehet kipróbálni a tudásunkat egy próba utazással, mert itt is érhetnek meglepetések.

 

Általánosságban én senkinek nem javaslom, hogy a kiköltözéssel kapcsolatban bárkinek is vagy bármilyen ügynökségnek fizetve próbáljuk elintéztetni a kezdeti dolgainkat. Minden amire szükségünk lehet elintézhető személyesen is egy kevéske nyelvtudással. Elenyésző azon személyek száma aki ténylegesen azt kapta volna az ilyen emberektől amiért fizetett. Jó magyar módra ezen a területen is jó néhány jellemtelen ember kihasználja a már úgysem egyszerű helyzetben lévő honfitársait. Egyre több információ található a netten ezen témakörrel kapcsolatban, úgy mint a mi oldalunk is, ezért célszerű minél több információt elolvasni.

 

Biztos számos dolog kimaradt ezen területtel kapcsolatban az írásomból, azért várom az olvasóim kérdéseit és javaslatait.

 

Egyéb Angliával kapcsolatos írásaim: http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban

 

Kérek mindenkit, hogyha bármilyen kérdése lenne felénk és nem tartalmaz bizalmas információkat akkor azt itt az oldalunkon az aktuális cikkhez hozzászólva tegye fel és ne a személyes elérhetőségeink egyikén, hogy ne keljen ugyanazokat a válaszokat mindenkinek leírnunk.

 

Hozzászólások   

 
+1 #22 Tóth Anita 2016-05-24 10:26
Kedves István és mindenki. Mint bizonyára tudjuk,hogy egy hónap múlva esedékesek a "választások", hogy kilépjenek-e az euból. Ezzel kapcsolatban szeretnék információkat gyűjtetni. Mennyire nehezítené meg a kijutásunkat ha a kilepés megtörténik? Ha igen mik az esélyeink ? Mindenképpen családdal mennénk. A férjem menne előre de ő is csak novemberben indulna. És tanácstalanok vagyunk nehogy kicsússzunk az időből nem szeretnénk semmiképpen sem itthon maradni. Köszönöm a válaszokat előre is
 
 
#21 Székely Marianna 2014-11-23 23:15
Köszönöm a gyors választ, István!
Akkor még kutakodok kicsit és jelzem, ha megtudtam valamit.
 
 
#20 Frankó István 2014-11-23 08:56
Kedves Marianna!

Mi a NAV-nál nem jelentettük be, hogy kijöttünk. Csak a helyi okmány irodába mentünk be és kitöltöttünk egy lakcím bejelentőt amiben bejelentettük, hogy az Egyesült Királyságba költöztünk. Az első években még töltöttünk ki adóbevallást, mert az első évben még volt magyar jövedelmünk és utána csak nullás bevallásokat adtunk be, de már jópár éve semmilyen bevallást nem küldenek nekünk, így nem is töltőjük ki azokat.

Hallomásból arról értesültem, hogy amint megkapjátok az angol NI numbert akkor azt tudatni kell a NAV-al, mert különben nem mentesültök a mo-i járulékfizetése k alól. De azt, hogy ezt pontosan milyen formában lehet megtenni nem tudok, de valaki már írta korábban, hogy van valami online lehetőség is. Szerintem néz utána a dolognak és ha találsz valamit az velünk is megoszthatnád.

Sok sikert
István
 
 
#19 Székely Marianna 2014-11-22 22:32
Kedves István!
Korábban olvastam valahol a blogodon már erről, most hirtelen nem találom, így itt kérdezek. Szóval úgy emlékszem, Te is azt írtad, hogy kiköltözést a NAV-nál is be kell jelenteni. Mi csak az OEP-től jelentkeztünk ki, így kicsit megijedtem, hogy valamit elmulasztottunk , azonban rendre olyasmit találok a neten, hogy "a NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettségge l, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésr e, és ez a kötelezettségün k a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnik". A mi esetünkben ilyenről nem volt szó, mert a magyarországi munkáltatónk fizette utánunk a járulékot, míg otthon voltunk. Továbbá mi nem letelepedési szándékkal jöttünk ki, csak ideiglenesen (bár több évre), az otthoni lakcímünket megtartjuk. Lehet, hogy Nálatok más a helyzet és ezért írtad a NAV-os kijelentkezést, ha igen, elnézést, ha figyelmetlenül olvastam az írásod.
Szóval tudsz esetleg valami más infót a NAV-os kijelentkezésse l kapcsolatban? Valamint az nem világos, hogy abban az évben, amikor már csak Angliából van jövedelmünk, szükséges-e a NAV-nak nullás SZJA bevallást adni? Ebben tudnál segíteni?
Nagyon köszönöm előre is!
Egyébként szuper ez az oldal, sok mindennek itt olvastam utána, mielőtt és miután kijöttünk. :-)
Üdv!
 
 
#18 Frankó István 2014-02-16 18:54
Szia Tamás!

Köszi, hogy megosztottad velünk az információidat. Gondoltam, hogy az elején semmi nem úgy fog működni, ahogy arról a hírek szóltak. Mint sokszor most is hoztak egy törvényt amit képtelenség végrehajtani a rendelkezésre álló idő alatt.

Előbb utóbb ez is ki fog alakulni.

Üdv
István
 
 
+1 #17 Holczer Tamás 2014-02-15 11:11
...ja, és az előbbi hozzászólásombó l kifelejtettem. Nem szeretnék senkit megsérteni, de ez az oldal, amit kedves István létre hozott és mai napig naprakészen tart, ez nem csak arról szól, hogy a saját kérdéseinkre választ kapjunk. Ha esetleg birtokába kerül valaki egy-egy érdekes vagy értékes információnak akkor vegyen már annyi fáradságot, hogy megossza a többiekkel itt. Mert sajnos én azt látom, hogy kérdezni nagyon sokan szeretnek, és el is várják,hogy válaszokat kapjanak, de már visszafelé ez nem nagyon működik. Istvánon és néhány felhasználón kívül mindenki csak kérdez. Pl itt van ez az NI számos dolog. Nem hiszem el, hogy azóta egy magyar sem érkezett ki ide, aki érdemben válaszolni tudott volna. Szóval ne hagyjuk, hogy ez így legyen. Ahogy nektek fontos a friss infó, ugyan úgy másnak is az. Hát hajrá, segítsük egymást.
 
 
#16 Holczer Tamás 2014-02-15 10:58
Szia István, Szia mindenki!
Korábban beszéltünk róla, hogy megosszuk a tapasztalatokat az NI szám igényléséről(20 14.01.01 utáni.
Egy jó ismerősöm a tegnapi napon volt interjún a Job Centerben NI szám igénylése miatt. Vártuk nagyon, hogy milyen tesztet kell kitöltenie, mert ugye mindenhol azt lehetett hallani, hogy ez évtől ez már kötelező. Nagy meglepetés ért. Nem volt teszt! Minden maradt a régiben. A tesztet akkor kell kitölteni ha valaki az álláskeresési támogatást igénybe szeretné venni.
Szóval egyenlőre nincs semmiféle teszt az interjún.
 
 
#15 Holczer Tamás 2014-01-26 23:22
Köszönöm a válaszod István, ez is sokat segített.Ha esetleg valamit én is megtudok erről akkor megosztom.
 
 
#14 Frankó István 2014-01-25 20:24
Szia Tamás!

Szerintem még senki se tudja mi is ez valójában, vagy pontosabban mi lesz belőle.

De itt egy cikk róla:
www.bbc.co.uk/news/uk-politics-25360167

Vagy ez magyarul:
pestisracok.hu/angliai-munkavallalas-mar-nyelvvizsga-is-kell/

De, hogy azért kiegészítsem saját tapasztalattal is. A héten már voltak ismerősök a Job Centre Plus-nál az NI Number miatt. Ők osztálytársaim az egyetemen, így náluk egyértelmű, hogy nem csak a segély miatt jönnek ide. De az elmondásuk során az időpont kérésnél sokkal részletesebben kikérdezik a jelentkezni vágyókat, hogy pontosan milyen célból érkeztek az UK-ba. Ezen kérdések alapján döntik el, hogy szükség van-e a nyelvi tesztlap kitöltésére. A cikkek alapján ez egy számítógépes kvíz kérdéssor ami 100 kérdésből áll és a nyelvi tudást ellenőrzi.

Az utóbbi hozászolások és kérdések alapján valamint a saját tapasztalat alapján erre minden okuk meg volt az itteni vezetőknek.

üdv
István
 
 
#13 Holczer Tamás 2014-01-25 15:22
Kedves István, Kedves Felhasználók!

Sok ismerősöm szeretne a közeljövőben kiköltözni és tőlem kérdezik, hogy milyen tesztet kell a Jobcenterben kitölteni. Halottam én is róla, hogy január 1-től tesztet kell tölteni, de eddig hiába kerestem minta után, nem találtam. Ha valaki esetleg tud bővebbet, vagy van infója a tesztről, annak nagyon megköszönném ha megosztaná.

Üdv.

Tamás
 
Friss hozzászólás
  • Orvosi ellátás angliában
    Sefcsik Dezsőné 2017 03 23.10:25
    Sziasztok! Vajon tudtok-e tanácsot, információt adni, hogy mi az eljárás az alábbi szituban: Fiam két és fél évet töltött Angliában, a jogszabályoknak megfelelően kijelentkezett az itthoni rendszerből, vagyis inaktiválták a TAJ kártyáját. Ősszel hazatért és szeretné újra aktiválni, de ez egyáltalán nem olyan egyszerű, ahogy mi elképzeltük. Volt egy rövid munkaviszonya itthon, de az sem elég az ...

    Bővebben...