Belépés
Legujabb képek
Friss hozzászólás
  • Orvosi ellátás angliában
    Frankó István 2014 04 19.08:11
    Szia Károly! Mi óta kapsz támogatást? Nekünk jópár hónapba beletelt mire megkaptuk a kártyákat. Mivel nekünk automatikusan küldték nem néztem utána, hogy mik a megszerzésének a feltételei. Viszont itt minden információt megtalálsz: http://www.nhsbsa.nhs.uk/1040.aspx Ha én jól értelmezem a Working Tax Credit nem elegendő a kártyához. Mellé Child Tax Credit vagy disability elements is kell hogy ...

    Bővebben...

Ki olvas minket
Oldalainkat 153 vendég böngészi
Látogatóink száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa209
mod_vvisit_counterTegnap625
mod_vvisit_counterEzen a héten1863
mod_vvisit_counterMúlthéten5327
mod_vvisit_counterEbben a hónapban16155
mod_vvisit_counterMúlthónapban24948
mod_vvisit_counterÖsszes1598896
Címlap / Blog / Élet az Egyesült Királyságban (Angliában) ! / Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

IWIWTwitterFacebook

Bevezetésként had szögezzem le,  hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét.  A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni  a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra.

 

A kiköltözésünk előtt semmilyen információt nem sikerült beszereznünk az itteni családok támogatási rendszeréről. Nem tudom miért nem beszélnek a volt honfitársaink erről, de olyan mintha attól félnének, hogy az egész ország másnap itt fog élni és nekik nem lesz mit csinálniuk. Már egy éve itt laktunk amikor egy tőlünk 700 km-re lakó volt munkatársam felhívta a figyelmem a lehetőségekre.

Minden 3 hónapot meghaladóan itt tartózkodó munkavállaló jogosult az itteni támogatásokra. (Ez csak hallomásból szerzett információ. Hivatalos megerősitést nem találtam sehól)

Egyedül állok esetében (25 év felett) ha valaki minimálbérért dolgozik és heti átlagos 30 órát, akkor jogosult Working Tax Credit-et igényelni a HMRC-től. Kell kérni tőlük egy nyomtatványt, majd azt visszaküldeni és kb. 1 hónap múlva már jön is a pénz. Az átlagos minimálbér, most havi 800 Font körül van és ezt ők kiegészítik kb. heti 50 fonttal, vagyis felkerekítik 1000-re.

Egy barátom figyelmeztetésére pontosabban utána olvastam  dolgoknak és 2012 nyarán ez volt az aktuális helyzet:

  • -Egyedül álló gyermeket nevelő személy estében be kell tölteni a 16. életévet és minimum 16 órát kell dolgozni hetente.
  • -Családok esetében a párnak be kell tölteni a 16. életévüket és legalább heti 24 órát kell dolgozniuk. Ezt őszesen kell érteni, pl. ha valaki 16 órát dolgozik csak, akkor a párjának elegendő 8 órát.

Tax credit kalkulátor: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

A fent említetten kívül még a gyerekek után igényelni lehet  a Child Benefit-et (Családi Pótlék) Ez hasonló mértékű mint kis hazánkban és az igénylésnél nyilatkozni kell mely eu. tagállamban kívánjuk felvenni ill. hogy máshól nem részesülünk benne. A harmadik és egyben legnagyobb támogatás a Child Tax Credit. Nem tudok pontos összegeket mondani, de az itt élök ha minimálbérét vagy csak 1 szülő dolgozik 1 gyermek után átlagosan havi 500 Fontot, két gyermeknél kb. 800 Fontot, míg 3 gyermeknél 1100 Font körüli támogatást tudnak igénybe venni.

Ügye, hogy nem is olyan rossz!

A támogatások igényléséhez mindkét szülönek rendelkeznie kell angol társadalombiztosítási számmal (NI Number)!

A már említett 3 támogatásnál, fontos, hogy mindhárom támogatást a benyújtás időpontjától jár, de lehetőség van visszamenőleg 1 hónapot kérni. Ezt nem tartalmazza egyik nyomtatvány sem és nem is tájékozatják róla az embert, ezért írni kell egy kérelmet, hogy kérjük ezt a visszamenőleges időszakot is és az elküldendő nyomtatvány mellé tenni.

 

Az általam leírtak, csak általános információkat tartalmaznak, a részletes kritériumok megtalálhatóak a fent említett támogatásokra rákeresve a netten. Az elbírálás minden esetben egyedileg történik és családoknál ez meghaladhatja a 3 hónapot is.

 

Van még egy House Benefit nevezetű támogatás is mely a lakásbérleti díjat egészíti vagy váltja ki. Van ismerős aki úgy döntöt, hogy az önkormányzati lakás helyet egy jobb minőségű magán házat bérel és a fele lakdíjat ilyen támogatásból fedezi. Persze ehez kell egy relativ alacsony családi jövedelem is.

 

Egyéb angliával kapcsolatos írásaim: http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban

 

Kérek mindenkit, hogyha bármilyen kérdése lenne felénk és nem tartalmaz bizalmas információkat akkor azt itt az oldalunkon az aktuális cikkhez hozzászólva tegye fel és ne a személyes elérhetőségeink egyikén, hogy ne keljen ugyanazokat a válaszokat mindenkinek leírnunk.

 

Hozzászólások   

 
0 #263 Frankó István 2014-04-09 09:02
Szia Csilla!

Minden elutasító határozatban benne van, hogy miért utasították el. Szerintem ott kéne keresned a választ a kérdéseidre.

A gyerekeknek meg az iskolában a helyük, főleg ha hosszabb itt-élést terveztek.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #262 csilla 2014-04-08 23:16
Szia! Nekem az lenne a kerdesem,hogy 4 gyermekemmel elunk itt 6 honapja igenyeltem child benefitett 3 alkalommal es valami folytan elutasitottak. En ebben az orszagban nem dolgoztam meg most keresek munkat csak az a baj,hogy a gyerekek sem jarnak iskolaban ovodaban es az egyik ismerosomnel lakunk..
Idézet
 
 
0 #261 Frankó István 2014-03-26 13:27
Szia Gábor!

Annyira buta kérdés nem lehet, mert már többször mások is feltették és meg is lettek válaszolva.

Ha visszaolvasod a hozászolásokat akkor megtalálod a válaszokat is.

De a rövid válaszom, szerintem igen, itt kell élniük, mert nehézkes lenne bizonyítani, hogy tényleg te gondoskodsz róluk.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #260 J.Gábor 2014-03-25 11:25
Azt szeretném kérdezni (bár lehet bugyuta a kérdés), ahhoz hogy a gyermekek után járó kedvezményeket igénybe tudjam venni, nekik is itt kell élni és tartózkodni az Egyesült Királyságban? Jól gondolom?
Idézet
 
 
0 #259 Frankó István 2014-03-19 13:55
Lehet, hogy én vagyok vak, vagy csak szerencsés helyen lakunk, de én még hajléktalant sem láttam Angliában :-).
Pedig nem a legelíttebb hely Sunderland.

Viszont ha valaki kap Housing Benefit-et, akkor bizonyos állatorvosi ellátások is ingyenesek.
Idézet
 
 
0 #258 Holczer Tamás 2014-03-19 09:32
Egyébként igen, a kutyára adnak támogatást! A hajléktalanokna k. Az orvosi ellátását, a táplálékát, a kozmetikáját, stb fizeti az önkormányzat. Ezt azért adják, hogy a hajléktalanokna k is legyen egy társ. Ha jobban megfigyeled akkor fogod látni, hogy minden hajléktalannak van kutyája. De gondolom ilyen áron nem szeretnél támogatást.
Idézet
 
 
0 #257 Holczer Tamás 2014-03-19 09:25
Kedves Mónika! Nekem meg egy papagájom van. Lehet, hogy nekem is jár rá valami?
Idézet
 
 
0 #256 Frankó István 2014-03-17 08:22
Szia Tamás!

Sajnos a szabályozások itt is folyamatosan változnak, ezért biztosat csak az tud aki minden nap ezzel foglalkozik, de szerintem legtöbbször még az sem.

Azt elképzelhetőnek tartom, hogy csak akkor adnak Child Tax Credit-et ha a családi pótlékot (Child Benefit)is folyósítják az adott családnak, mert ennek még van értelme.

Azt viszont, hogy a Child Tax Credit-et automatikusan adnák, nem hiszem, mert ez jövedelem függő és a hatóságnak sok esetben nincsenek meg a jövedelemmel kapcsolatos adatok. Illetve a várható jövedelem is beleszámít az elbírálásba és ezt az igénylőn kívül más nem igazán tudhatja.

A 16 hete elbírálás egyáltalán nem számít hosszú időnek az UK-ban.

üdv
István
Idézet
 
 
+1 #255 Frankó István 2014-03-17 08:10
Szia Mónika!

Te komolyan a kutyád eltartásához szeretnél állami támogatást kapni?

üdv
István
Idézet
 
 
0 #254 monika 2014-03-15 10:41
sziasztok szeretnem megkerdezni hogy ha van egy kutyam fajtiszta papirjai megvannak.arra fizetnek nekem eltartasaert?
Idézet
 
 
0 #253 Holczer Tamás 2014-03-13 17:41
Sziasztok.
Mit tudtok arról a változásról, hogy most már a child credit tax-ot csak akkor adják ha jogosult vagy a családi pótlékra? Állítólag aki jogosult rá annak automatikusan a child tax creditet is megadják. Nem is kell igényelni.Eddig ugye ezeket a tételeket külön-külön kellett igényelni. Viszont ez azt jelenti, hogy minimum 16 hét? Mert ugye a családi pótlék elbírálása az annyi.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Idézet
 
 
+1 #252 Frankó István 2014-03-08 09:49
Szia Andor!

Szerintem az eseted elég egyedi, így nem valószínű, hogy járt már hasonlóan valaki más is. Ezért szerintem pontos választ senki nem tud neked adni.

A legcélszerűbb megkérdezni az ezzel foglalkozó szakembereket. Minden önkormányzatnak van ügyfélszolgálat a, ahol információt adnak az elérhető támogatásokról. De szerintem, ha az HMRC helyi irodájába befáradsz akkor ha nem is ott, de biztosan meg tudják mondani, hóvá kell segítségért fordulnod. Nekem nincs Angliában élő nyugdíjas ismerősöm és én sem kapott nyugdíjat, még azt sem tudom, hogy azt melyik szervezett folyósítja. Bár ha jól emlékszem akkor évekkel ezelőtt kaptam egy levelet az HMRC-től ami a nyugdíjról tájékoztatott, vagyis lehet, hogy ők a megoldások a kérdésedre.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
+1 #251 Andor Medea 2014-03-06 14:25
Szervusztok!

Segitseget szeretnek kerni.Tobb mind 6 eve elek angiaban.
A parom sajnos meghalt es egyedul maradtam a szuleivel,nincs rajtam kivul senkijuk, viszont egyedul nagyon nehez anyagilag.
Ismerosom szerint kerhatnek "segelyt,nyugdi jat rajuk" de a nevet egyik ismerosom senm tudja.
Allitolag 61 ev felett adjak havi 300 font.
Ebben kernem a segitseget.

Udv
Andor Medea
Idézet
 
 
+1 #250 Frankó István 2014-03-05 17:10
Szia Borbniki!

Valamennyi kérdésedre megtalálható a válasz az írásaimban.

Pl. az NI interjúról a
http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban/hogyan-is-kezdjunk-neki-irany-anglia
cikkem hozzászólásainál.

Légyszíves olvasd el a hozászolásokat is mert sok hasznos információ kiderül azokból is.

Sajnos arra végkép nincs időm, hogy ugyanazokra a kérdésekre válaszolgassak minden érdeklődőnek.

Remélem találsz hasznos információkat az írásaim között.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #249 Borbniki 2014-03-05 14:51
Hello!
Szeretnék infot kérni az NI-szám igénylésről! Hallottam, hogy ha elmegyek az interjura akkor ott is ki kell töltenem egy 100 kérdéses tesztet!?! Tudsz erről valamit?
A másik kérdésem az lenne, hogy a férjem egyedűl tartja el a családot így jogosultak vagyunk e valamilyen támogatásra? Szeretnék majd dolgozni, de még a kisfiam nincs 3 éves sajna nem tudok elmenni sehova sem! Úgy tudom a bőlcsi meg drága!!

Köszönöm
Idézet
 
 
0 #248 Frankó István 2014-03-02 19:01
Kedves Zsófi!

A lakástámogatást az önkormányzatnál (City Council)és a fizetés kiegészítést az adóhatóságnál (HMRC) lehet igényelni. De az HMRC intézi a családi pótlékot is. Szerintem ha oda befáradsz akkor elmondják a lehetőségeiteket.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #247 Fekete Zsófia 2014-03-01 12:07
Kedves István!

A támogatásokról szeretnék egy kicsit többet megtudni, hogy hogyan és milyen úton lehet igényelni. Jelenleg párommal élünk kint, január vége óta, mind a kettőnknek eléggé kevés a fizetése, és én 13 hetes terhes vagyok. Jelenleg egy olyan házban élünk, ahol rajtunk kívül még él 9 ember, és mindenképpen szeretnénk elköltözni egy egy- vagy kétszobás kis lakásba, de ha a pici megszületik, párom fizetéséből nem fogja rá futni, én meg ugye az elején nem tudok visszamenni dolgozni. Az lenne a kérdésem, hogy a lakástámogatást , a fizetéskiegészí tést és a kisbaba után járó juttatásokat milyen irodában és milyen úton-módon lehetne elintézni? Milyen papírok kellenek hozzá? Kell-e időpontot kérni az irodában? Mind a kettőnknek van NI száma, azzal nem lenne probléma.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!

Tisztelettel:

Zsófia
Idézet
 
 
0 #246 Frankó István 2014-02-22 09:45
Kedves András!

Az életem során még nem hallottam olyan személyről aki a nyugdíjas korát egy magasabb árszínvonallal rendelkező országba költözve annak az országnak a támogatási rendszerétől várja a megélhetését. Pont az ellenkező a jellemzőbb. Vagyis, hogy valaki egy viszonylag magas nyugdíjjal egy szegényebb országba települve próbálja jobbá tenni az nyugdíjas éveit. Pl. angol nyugdíjasok nagyszámúban költöztek Spanyolországba , vagy német pl. Magyarországra.
Nem vagyok tisztában az ön életével, hogy hól töltötte a munkaéveit, de ha Szlovákiából kapja a nyugdíját akkor gondolom ott. Nem igazán értem, hogy milyen jogcímén várna támogatást az Angol államtól. Szerintem ha bármit igényel, meg fogják kérdezni, hogy miért vagy milyen alapon.
Nagyon sokan összekeverik az Uniós szabad mozgást a megélhetés biztosításával. Minden uniós állampolgár addig tartózkodhat az Egyesült Királyságba, amíg képes gondoskodni a megélhetéséről.
Szerintem olvasson utána az állampolgársága szerinti konzulátus információijain ak, hogy milyen feltételekkel tartózkodhat ön egyáltalán ebben az országban.
Az eddig leírtak termesztésen csak a saját véleményemet tükrözték, saját tapasztalattal az adott kérdésben nem rendelkezhetek.

Sok sikert
István
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook

Hirdetés
Egyéb weplapjaink
FrankoTrade Állatbarátok Wevszolgáltatások Használtkonzol EFSZ AUTO KFT. JátékKuckó PCPIAC KFT. Karaoke Bolt Könyvelés, bérszámfejtés! Fish Shop in Sunderland