Belépés
Legujabb képek
Friss hozzászólás
Ki olvas minket
Oldalainkat 163 vendég böngészi
Látogatóink száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa661
mod_vvisit_counterTegnap1231
mod_vvisit_counterEzen a héten5665
mod_vvisit_counterMúlthéten10962
mod_vvisit_counterEbben a hónapban30107
mod_vvisit_counterMúlthónapban30820
mod_vvisit_counterÖsszes1779435
Címlap / Blog / Élet az Egyesült Királyságban (Angliában) ! / Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

IWIWTwitterFacebook

Bevezetésként had szögezzem le,  hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét.  A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni  a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra.

 

A kiköltözésünk előtt semmilyen információt nem sikerült beszereznünk az itteni családok támogatási rendszeréről. Nem tudom miért nem beszélnek a volt honfitársaink erről, de olyan mintha attól félnének, hogy az egész ország másnap itt fog élni és nekik nem lesz mit csinálniuk. Már egy éve itt laktunk amikor egy tőlünk 700 km-re lakó volt munkatársam felhívta a figyelmem a lehetőségekre.

Minden 3 hónapot meghaladóan itt tartózkodó munkavállaló jogosult az itteni támogatásokra. (Ez csak hallomásból szerzett információ. Hivatalos megerősitést nem találtam sehól)

Egyedül állok esetében (25 év felett) ha valaki minimálbérért dolgozik és heti átlagos 30 órát, akkor jogosult Working Tax Credit-et igényelni a HMRC-től. Kell kérni tőlük egy nyomtatványt, majd azt visszaküldeni és kb. 1 hónap múlva már jön is a pénz. Az átlagos minimálbér, most havi 800 Font körül van és ezt ők kiegészítik kb. heti 50 fonttal, vagyis felkerekítik 1000-re.

Egy barátom figyelmeztetésére pontosabban utána olvastam  dolgoknak és 2012 nyarán ezek voltak az aktuális feltételek:

  • -Egyedül álló gyermeket nevelő személy estében be kell tölteni a 16. életévet és minimum 16 órát kell dolgozni hetente.
  • -Családok esetében a párnak be kell tölteni a 16. életévüket és legalább heti 24 órát kell dolgozniuk. Ezt őszesen kell érteni, pl. ha valaki 16 órát dolgozik csak, akkor a párjának elegendő 8 órát.

Tax credit kalkulátor: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

A fent említetten kívül még a gyerekek után igényelni lehet  a Child Benefit-et (Családi Pótlék) Ez hasonló mértékű mint kis hazánkban és az igénylésnél nyilatkozni kell mely eu. tagállamban kívánjuk felvenni ill. hogy máshól nem részesülünk benne. A harmadik és egyben legnagyobb támogatás a Child Tax Credit. Nem tudok pontos összegeket mondani, de az itt élök ha minimálbérét vagy csak 1 szülő dolgozik 1 gyermek után átlagosan havi 500 Fontot, két gyermeknél kb. 800 Fontot, míg 3 gyermeknél 1100 Font körüli támogatást tudnak igénybe venni.

Ügye, hogy nem is olyan rossz!

A támogatások igényléséhez mindkét szülönek rendelkeznie kell angol társadalombiztosítási számmal (NI Number)!

A már említett 3 támogatásnál, fontos, hogy mindhárom támogatást a benyújtás időpontjától jár, de lehetőség van visszamenőleg 1 hónapot kérni. Ezt nem tartalmazza egyik nyomtatvány sem és nem is tájékozatják róla az embert, ezért írni kell egy kérelmet, hogy kérjük ezt a visszamenőleges időszakot is és az elküldendő nyomtatvány mellé tenni.

 

Az általam leírtak, csak általános információkat tartalmaznak, a részletes kritériumok megtalálhatóak a fent említett támogatásokra rákeresve a netten. Az elbírálás minden esetben egyedileg történik és családoknál ez meghaladhatja a 3 hónapot is.

 

Van még egy House Benefit nevezetű támogatás is mely a lakásbérleti díjat egészíti vagy váltja ki. Van ismerős aki úgy döntöt, hogy az önkormányzati lakás helyet egy jobb minőségű magán házat bérel és a fele lakdíjat ilyen támogatásból fedezi. Persze ehez kell egy relativ alacsony családi jövedelem is.

 

Nagy-Brittania 2014-től szigorította a támogatások igénybevételének feltételeit és a jövőben is tovább szándékozik módosítani. Az aktuális változásokról megpróbálok tájékoztatni mindenkit a hozzászólásaimba, de várom egyéb olvasóim észrevételeit is.

 

Egyéb angliával kapcsolatos írásaim: http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban

 

Kérek mindenkit, hogyha bármilyen kérdése lenne felénk és nem tartalmaz bizalmas információkat akkor azt itt az oldalunkon az aktuális cikkhez hozzászólva tegye fel és ne a személyes elérhetőségeink egyikén, hogy ne keljen ugyanazokat a válaszokat mindenkinek leírnunk.

 

Hozzászólások   

 
0 #292 Administrator 2014-09-24 06:52
Szia Andrea!


Ezzel a témával a lakásbérlés nehézségei című cikkem foglalkozik.

Ha azt és a hozászolásokat is átnézed, akkor kiderül, hogy vagy sok pénzel, vagy ismeretség ill. jótálló személy segítsége révén.

Szerintem ez a legfontosabb egyben a legnehezebb feladat a kiköltözni vágyok előtt.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #291 Kovács Andrea 2014-09-23 16:12
Sziasztok !
Érdeklődni szeretnék,hogy hogyan lehet lakáshoz jutni ,ha két gyermekkel költözök ki. Válaszokat köszönöm
Idézet
 
 
0 #290 Frankó István 2014-09-23 07:44
Szia Csilla!

A hozzád hasonló kereseti körülmények között elő barátaim, még pár évvel ezelőtt kaptak kb. heti 50 Font támogatást. Azóta már vagy elköltöztek, vagy feljebb léptek, így most nincs pontos információm, de szerintem egy próbálkozást megérne.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
+1 #289 Csilla 2014-09-23 07:26
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem hogy én 25 épée vagyok egyedülallo, lassan 2 eve dolgozok es elek kint, De a keresetem valamennyivel több mint 800 font akkor is jogosult vagyok valamilyen támogatasra?
A válaszokat előre is köszönöm.
Idézet
 
 
0 #288 Frankó István 2014-09-07 09:53
Szia Krisztina!

Az elmúlt heteket mo-n töltöttem és csak most nézem át a leveleimet.

Angliában 16 év a tankötelezettsé g. 16 Év feletti gyermekek után csak akkor vehető fel bármilyen támogatás, ha az iskola igazolja, hogy még iskolába jár. De szerintem ez mo-n is így van.

Ha már itt fogtok élni és a kisebbik gyermeked iskolába jár, akkor 3 hónap után ha alacsony lesz a kereseted, utána jogosult leszel támogatásokra.

üdv
István
Idézet
 
 
+1 #287 Dancsó Krisztina 2014-08-14 11:48
Szia..én szeptember végén megyek ki és örülök ennek a lehetöségnek h tudok kérdezni.Én itthon 7éve egyedül nevelem 2gyerekemet.A fiam októberben 18 lesz a kislányom 14.ök itthon maradnak és a kérdésem az lenne hogy kinnt igénybe tudom e venni a Child Benefitot.várom válaszod.elörre is köszönöm.:)
Idézet
 
 
0 #286 Dancsó Krisztina 2014-08-14 11:41
Én szeptember végén utazok ki dolgozni.két gyerekem marad itthon.7éve egyedül nevelem öket.A kérdésem az hogy kinnt igénybe tudom e venni a Child Benefit_ot ha a gyerekeim itthon maradnak.A választ elörre is köszönöm... :-)
Idézet
 
 
0 #285 Frankó István 2014-07-28 14:17
Szia László!

Mi minden esetben amikor megadtuk az aktuális kereseti viszony változásunkat, bediktáltunk egy várható éves jövedelmet is. A hivatal ennek figyelembe vételével számolta ki a támogatást. Az előre jelzésünk pár száz font különbséggel be is vált, ezért soha nem kellett visszafizetnünk.

Konkrét visszafizetésrő l, csak egy esetről tudok, ahol az igénybejelentés nél valótlan adatok lettek megadva.

Szerintem mindenkinek a saját érdeke, hogy ebből ne legyen gondja. A kiszámolás viszont sok összetevős dolog.
Nem tudok pontos összeghatárokat , hogy meddig jár és mettől nem, de szerintem ha felhívod a HMRC ingyenes számát akkor ott pontosabb felvilágosítást tudnak adni.

Ha egyedülállóként 16.000 Fontos az éves kereseted, akkor szerintem érdemleges támogatást úgysem kapsz amiért érdemes lenne szenvedni vele.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #284 Csoke Laszlo 2014-07-26 09:58
Kedves Istvan,
A kovetkezo kerdesem lenne: jelenleg child tax creditet kapok a havi keresetem melle, az erre az evre vonatkozo jovedelmem £ 16.000 lehet. Mi tortenik akkor, ha minimalis osszeggel ( legyen £500 vagy £1000) atlepem a £ 16 000 ot? Feltetelezem, hogy a kovetkezo evben lentebb veszik a child tax credit osszeget, de kell e visszafizetni valamit,ha igen akkor milyen nagysagrendben?
Udv, Csoke Laszlo
Idézet
 
 
+2 #283 Fülöp Gábor 2014-07-09 19:32
T.Látogatók!Mil yen meglepetéssel.. . olvasom az itteni hozzászólásokat és a kérdéseket,szin te mindenki a támogatásokról érdeklődik.Sajá t történetem idén Márciusban költöztünk ki a párommal és két kislányunkal,ne kem van nyelvtudásom persze csak az alapok,az NI szám igénylésénél Ápr. 8.án semmilyen tesztet nem kellet kitölteni a páromnak én voltam a tolmácsa amit beírtak az igénylőlapjára, mindketten hat hét után megkaptuk az NI számot.Én dolgozom már Május óta rendszeresen heti kb.250 fontot keresek ami hogy az igazat írjam mindenféle támogatás nélkül is elég nekünk..A nagyobbik lányomat a jelentkezés után rögtön felvették iskolába is teljesen mindegy volt,hogy beszél-e angolul vagy sem.A Child Benefit,ami az otthoni családi pótlék megfelelője,egy általán nem munkához kötött,csak 3 hónapot meghaladó tartózkodást igényel,viszont nem valami nagy összeg heti 34 font a két gyerekre(hozzát eszem,hogy a lányomnak az iskolába az ebédpénz és a páromnak a busz,heti 30 font kiadást jelent).Egyálta lán nem volt az igaz,hogy a munkanélküli segélyhez két év munkaviszony kellet,akihez kijöttem és egy hónapot náluk laktam szintén munkanélkülin volt és a két és fél év amióta kint van egy napot nem dolgozott bejelentett munkát.Ahol én lakom elég sok magyar van(kis falu)sokan csak a támogatásokból éltek évekig,de amint hallom mostanában elég soktól megvonták.Szeri ntem nyelvtudás nélkül ne jöjjön senki mert ha csak nincs valaki ismerőse rokona aki mellé felvennék akkor munkára ne számítson esetleg a pakisztánok adnak napi 20-25 fontért igen bizonytalan munkát.De mindent összevetve még így is jobb az élet itt mint otthon,(leszámí tva az ételeket).
Idézet
 
 
+2 #282 Frankó István 2014-07-07 08:04
Szia Jenő!

A segélyekről semmit nem tudok, mert még soha nem kaptam. Bár annyit hallottam róla, hogy 3 hónapig semmi nem jár és nyelv vizsgához kötött.

üdv
István
Idézet
 
 
-11 #281 jenno 2014-07-06 10:30
1 HONAPJ JÖTÜN KI ÉS MOST INTÉZTÜK EL AZ INSULENSZ KARTYAT MERT AZT MONGYAK HOGY EGY HONAP MIRE LEJÖ ÉS SAK UTANA IGÉNYELHETEM A CSALÁDIT MEG A SEGÉJT MIT TUC ERÖL ÉS MIJEEN FELTÉTELE VAN A HAZ BENEFITNEK HOG KAPHASUK KÉRLEK IRJ HAMAR KÖSZI
Idézet
 
 
+1 #280 Szerényi Zoltán 2014-07-03 19:08
:-)
Idézet
 
 
+1 #279 László 2014-06-24 20:31
Csak annyival szeretném kiegésziteni a fentieket,hogy a children tax creditet addig nem tudja senki megigényelni amig,nem intézte el a children benefitet vagyis a családi pótlékot.Mikor az megvan kaptok egy számot is vele ami kell majd a children tax credithez természetesen sok más is,pl:p60,útlev élszám,child benefit szám,meg egy rakat kérdés.
Idézet
 
 
+1 #278 Frankó István 2014-06-19 19:38
Kedves Éva!

Lehet, hogy nem derült ki az eddigi írásaimból, de az általam leírt támogatások az alacsony jövedelemmel rendelkező családoknak szól. Ha a vejed jól keres akkor értelemszerűen nem kap támogatást. Ugyanez vonatkozik a lakás támogatásra is.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #277 Évi 2014-06-19 16:40
Kedves István!
Lehet,hogy van aki kap 500-800fontot havonta,én csak azt tudom,hogy az én lányom otthon van a két kicsivel,a nagyobb 4 és féléves,a kicsi 2 éves lesz a nyáron és ő csak 59 fontot kap hetente.Ebben a családi pótlék is benne van.Férje sokat dolgozik,elég jól keres,de az albérlet több mint 700 font és még ott a fűtés,villany,v íz stb.Nehezen élnek egy fizetésből.Nem tudom,hogy lehet,hogy mások olyan sok támogatást kapnak és vígan megélnek,nyaral nak.Ha ezeket a kiadásokat levonjuk a férje fizetéséből,nag yon kevés az 1 főre jutó jövedelem.Lehet ,hogy másoknál,ha ilyen helyzet van,a feleség kéri a támogatásokat?I smerősöm lányáék töb mint 70 százalék lakástámogatást kapnak és volt,hogy kétszer is haza tudtak jönni egy évben.Most már nekik is 2 gyermek van.Lehet,hogy Child Tax Creditet nem kap a lányom?
Várom válaszát,hátha jár nekik valami még nagyon örülnék,ha könnyebben boldogulnának.
Üdvözlettel:Éva
Idézet
 
 
-2 #276 Brabantia 2014-06-12 18:57
Idézet - Frankó István:
Kedves Brabantia!

Félreértetted az írásomat, ha úgy érzed téged akartalak kritizálni. Nem szokásom mások dolgába beleszólni. Mindenki a saját normái szerint éli az életét. Ha kérdeznek akkor elmondom a véleményem.

Én sem szégyenkezem, hogy élek a lehetőséggel és igénybe veszek támogatásokat.

Nincs rálátásom a Holland lehetőségekre, de nekem szimpatikusabb az a társadalom és mentalitás mint az angol. Ha annak idején mi beszéltünk volna bármilyen nyelvet elfogadható szintem akkor valószínűleg mi is ott élnénk most és nem itt.

Sajnos a mostani világban az a ritkább ha egy pár együtt gondoskodik a gyermekekről, sokkal jellemzőbbek az egyedülálló szülök, bár tudom, hogy ez nem orvosság a megélhetési problémákra.

üdv
István


Kedves István!

Ne érts félre, megköszöntem az információidat és nyugtáztam, hogy nem tudsz ennél többet segíteni. Semmi gond nincs ebből, nem értettelek félre szerintem.

Nem tudom milyen az angol társadalom és mentalitás, de azt tudom, hogy itt "minőségi" munkát holland nyelv nélkül csak az talál akinek specifikus végzettsége van, pl. minőségbiztosít ás ellenőr, millióéves tapasztalattal.
Amúgy sajnos még mindig nem pörög a munkaerőpiac. Kedvesek és segítőkészek az itteniek, szép az ország, rendkívül család- és gyerekbarát. Ez nagyon fog hiányozni, habár nem tudom, hogy Anglia milyen ilyen szempontból. Magyarországra soha nem volt honvágyam, ide már most van.
De dolgozni akarok és itt ez nem megy.

Üdv, Brabantia
Idézet
 
 
0 #275 Frankó István 2014-06-12 18:51
Kedves Brabantia!

Félreértetted az írásomat, ha úgy érzed téged akartalak kritizálni. Nem szokásom mások dolgába beleszólni. Mindenki a saját normái szerint éli az életét. Ha kérdeznek akkor elmondom a véleményem.

Én sem szégyenkezem, hogy élek a lehetőséggel és igénybe veszek támogatásokat.

Nincs rálátásom a Holland lehetőségekre, de nekem szimpatikusabb az a társadalom és mentalitás mint az angol. Ha annak idején mi beszéltünk volna bármilyen nyelvet elfogadható szintem akkor valószínűleg mi is ott élnénk most és nem itt.

Sajnos a mostani világban az a ritkább ha egy pár együtt gondoskodik a gyermekekről, sokkal jellemzőbbek az egyedülálló szülök, bár tudom, hogy ez nem orvosság a megélhetési problémákra.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #274 Brabantia 2014-06-12 17:03
Idézet - Frankó István:
Kedves Brabantia!

Biztos itt is sokkal több lehetőség van a támogatásokra mint amit én ismerek, de ez az én felfogásomból is adódik. Még soha nem próbáltam meg utána nézni a támogatásoknak, megelégedtem azzal amit adtak. Amikor mi kijöttünk ide fogalmunk sem volt róla, hogy létezik bármilyen támogatás. Egy év után hívta fel a figyelmemet egy volt kollégám és mi azóta is csak azokat vesszük igénybe amiket ő javasolt még akkor.

Hallomásból én is értesülök olyanokról amikről te is beszélsz, de mivel engem ez soha nem érdekelt, ezért nincsenek pontos, megosztható értesüléseim. Jártamban-keltemben én is találkozok, olyan magyar honfitársakkal akikről messziről lerí, hogy nem a munka miatt jöttek ide és még meg se próbáltak dolgozni soha. De hogy ők miként boldogulnak arról nekem fogalmam sincs. Én 13 korom óta folyamatosan dolgozom. Soha nem volt szükségem, hogy állást keressek, akik ismertek mindig ajánlottak valamit amikor szükségem volt rá. Ez azt is jelenti, hogy ha nekem bármire szükségem van, azt munkával próbálom megszerezni. Ezt a beállítottságot nem mindenki vallja magáénak, ezért ők másképp próbálnak meg boldogulni.

Annak ellenére, hogy mi most már lassan 5 éve részesülünk valamiféle támogatásban az UK-ban, biztos vagyok benne, hogy a megszorításokat nem miattunk hozták meg. MI az első héttől folyamatosan dolgozunk itt.

A kérdésedre a válasz megint a végére maradt :-). Mivel mi nyelvtudás nélkül jöttünk ki és még most sem beszélünk anyanyelvi szinten, ezért ebben a kérdésben sem vagyok teljesen kompetens. Aki az ismerősök közül igazán jó angollal jött ki ide, az nem is kap támogatást, mert jó állással rendelkeznek. De a magánvéleményem az, hogyha olyan állást sikerül találnod aminek a feltétele az anyanyelvi angol, akkor bőven fogsz annyit keresni, hogy ne legyen szükséged támogatásokra és ezért nem is nagyon fogsz kapni. A szociális lakásra jövedelemtől függetlenül van esélyed, nálunk fent északon, a délen élő olvasnivalóim szerint ott elképzelhetetlen. De itt a lehetőségek is korlátozottak és a kereseti szintek is alacsonyabbak.

Sok sikert
István


Kedves István!

Én 14 éves korom óta dolgozom (habár a főiskolai évek alatt nyilván nem dolgoztam) tehát megérted, hogy pont azért akarok átköltözni, hogy végre dolgozhassak és ne maximálisan a támogatásokra szoruljak.
Egyedülállóként kell azt minőségi életet biztosítanom a gyerekeimnek amit mások párban tesznek, tehát szükségem van támogatásra, emiatt én nem szégyenkezem.

Köszönöm a válaszaidat.
Üdvözlettel.
Idézet
 
 
0 #273 Frankó István 2014-06-12 15:46
Kedves Brabantia!

Biztos itt is sokkal több lehetőség van a támogatásokra mint amit én ismerek, de ez az én felfogásomból is adódik. Még soha nem próbáltam meg utána nézni a támogatásoknak, megelégedtem azzal amit adtak. Amikor mi kijöttünk ide fogalmunk sem volt róla, hogy létezik bármilyen támogatás. Egy év után hívta fel a figyelmemet egy volt kollégám és mi azóta is csak azokat vesszük igénybe amiket ő javasolt még akkor.

Hallomásból én is értesülök olyanokról amikről te is beszélsz, de mivel engem ez soha nem érdekelt, ezért nincsenek pontos, megosztható értesüléseim. Jártamban-kelte mben én is találkozok, olyan magyar honfitársakkal akikről messziről lerí, hogy nem a munka miatt jöttek ide és még meg se próbáltak dolgozni soha. De hogy ők miként boldogulnak arról nekem fogalmam sincs. Én 13 korom óta folyamatosan dolgozom. Soha nem volt szükségem, hogy állást keressek, akik ismertek mindig ajánlottak valamit amikor szükségem volt rá. Ez azt is jelenti, hogy ha nekem bármire szükségem van, azt munkával próbálom megszerezni. Ezt a beállítottságot nem mindenki vallja magáénak, ezért ők másképp próbálnak meg boldogulni.

Annak ellenére, hogy mi most már lassan 5 éve részesülünk valamiféle támogatásban az UK-ban, biztos vagyok benne, hogy a megszorításokat nem miattunk hozták meg. MI az első héttől folyamatosan dolgozunk itt.

A kérdésedre a válasz megint a végére maradt :-). Mivel mi nyelvtudás nélkül jöttünk ki és még most sem beszélünk anyanyelvi szinten, ezért ebben a kérdésben sem vagyok teljesen kompetens. Aki az ismerősök közül igazán jó angollal jött ki ide, az nem is kap támogatást, mert jó állással rendelkeznek. De a magánvéleményem az, hogyha olyan állást sikerül találnod aminek a feltétele az anyanyelvi angol, akkor bőven fogsz annyit keresni, hogy ne legyen szükséged támogatásokra és ezért nem is nagyon fogsz kapni. A szociális lakásra jövedelemtől függetlenül van esélyed, nálunk fent északon, a délen élő olvasnivalóim szerint ott elképzelhetetle n. De itt a lehetőségek is korlátozottak és a kereseti szintek is alacsonyabbak.

Sok sikert
István
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook

Hirdetés
Egyéb weplapjaink
FrankoTrade Állatbarátok Wevszolgáltatások Használtkonzol EFSZ AUTO KFT. JátékKuckó PCPIAC KFT. Karaoke Bolt Fish Shop in Sunderland