BelépésKi olvas minket
Oldalainkat 79 vendég böngészi
Látogatóink száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa384
mod_vvisit_counterTegnap2753
mod_vvisit_counterEzen a héten4925
mod_vvisit_counterMúlthéten7765
mod_vvisit_counterEbben a hónapban37114
mod_vvisit_counterMúlthónapban51349
mod_vvisit_counterÖsszes3771946
Címlap / Blog / Élet az Egyesült Királyságban (Angliában) ! / Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

Bevezetésként had szögezzem le,  hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét.  A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni  a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra.

 

A kiköltözésünk előtt semmilyen információt nem sikerült beszereznünk az itteni családok támogatási rendszeréről. Nem tudom miért nem beszélnek a volt honfitársaink erről, de olyan mintha attól félnének, hogy az egész ország másnap itt fog élni és nekik nem lesz mit csinálniuk. Már egy éve itt laktunk amikor egy tőlünk 700 km-re lakó volt munkatársam felhívta a figyelmem a lehetőségekre.

Minden 3 hónapot meghaladóan itt tartózkodó munkavállaló jogosult az itteni támogatásokra. (Ez csak hallomásból szerzett információ. Hivatalos megerősitést nem találtam sehól)

Egyedül állok esetében (25 év felett) ha valaki minimálbérért dolgozik és heti átlagos 30 órát, akkor jogosult Working Tax Credit-et igényelni a HMRC-től. Kell kérni tőlük egy nyomtatványt, majd azt visszaküldeni és kb. 1 hónap múlva már jön is a pénz. Az átlagos minimálbér, most havi 800 Font körül van és ezt ők kiegészítik kb. heti 50 fonttal, vagyis felkerekítik 1000-re.

Egy barátom figyelmeztetésére pontosabban utána olvastam  dolgoknak és 2012 nyarán ezek voltak az aktuális feltételek:

  • -Egyedül álló gyermeket nevelő személy estében be kell tölteni a 16. életévet és minimum 16 órát kell dolgozni hetente.
  • -Családok esetében a párnak be kell tölteni a 16. életévüket és legalább heti 24 órát kell dolgozniuk. Ezt őszesen kell érteni, pl. ha valaki 16 órát dolgozik csak, akkor a párjának elegendő 8 órát.

Tax credit kalkulátor: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

A fent említetten kívül még a gyerekek után igényelni lehet  a Child Benefit-et (Családi Pótlék) Ez hasonló mértékű mint kis hazánkban és az igénylésnél nyilatkozni kell mely eu. tagállamban kívánjuk felvenni ill. hogy máshól nem részesülünk benne. A harmadik és egyben legnagyobb támogatás a Child Tax Credit. Nem tudok pontos összegeket mondani, de az itt élök ha minimálbérét vagy csak 1 szülő dolgozik 1 gyermek után átlagosan havi 500 Fontot, két gyermeknél kb. 800 Fontot, míg 3 gyermeknél 1100 Font körüli támogatást tudnak igénybe venni.

Ügye, hogy nem is olyan rossz!

A támogatások igényléséhez mindkét szülönek rendelkeznie kell angol társadalombiztosítási számmal (NI Number)!

A már említett 3 támogatásnál, fontos, hogy mindhárom támogatást a benyújtás időpontjától jár, de lehetőség van visszamenőleg 1 hónapot kérni. Ezt nem tartalmazza egyik nyomtatvány sem és nem is tájékozatják róla az embert, ezért írni kell egy kérelmet, hogy kérjük ezt a visszamenőleges időszakot is és az elküldendő nyomtatvány mellé tenni.

 

Az általam leírtak, csak általános információkat tartalmaznak, a részletes kritériumok megtalálhatóak a fent említett támogatásokra rákeresve a netten. Az elbírálás minden esetben egyedileg történik és családoknál ez meghaladhatja a 3 hónapot is.

 

Van még egy House Benefit nevezetű támogatás is mely a lakásbérleti díjat egészíti vagy váltja ki. Van ismerős aki úgy döntöt, hogy az önkormányzati lakás helyet egy jobb minőségű magán házat bérel és a fele lakdíjat ilyen támogatásból fedezi. Persze ehez kell egy relativ alacsony családi jövedelem is.

 

Nagy-Brittania 2014-től szigorította a támogatások igénybevételének feltételeit és a jövőben is tovább szándékozik módosítani. Az aktuális változásokról megpróbálok tájékoztatni mindenkit a hozzászólásaimba, de várom egyéb olvasóim észrevételeit is.

 

Egyéb angliával kapcsolatos írásaim: http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban

 

Kérek mindenkit, hogyha bármilyen kérdése lenne felénk és nem tartalmaz bizalmas információkat akkor azt itt az oldalunkon az aktuális cikkhez hozzászólva tegye fel és ne a személyes elérhetőségeink egyikén, hogy ne keljen ugyanazokat a válaszokat mindenkinek leírnunk.

 

Hozzászólások   

 
#449 Julianna 2016-12-24 14:58
Tisztelt István!
A segítségét szeretném kérni a következőkben.
A párommal egy éve élünk Angliában, mindkettőnknek van bejelentett munkahelye. Úgy alakult az életünk, hogy babát várunk, 2017 augusztusára. Ha én haza megyek szülni Magyarországra, de az Angliai munkahelyem megmarad, és Magyarországon töltöm a szülési szabadságot, akkor is igényelhetem Angliából a Child Tax Creditet és a Child Benefit-et ??? Vagy mivel nem Angliában születik a gyerek ezek így nem járnak??
 
 
-2 #448 Demi 2016-10-19 07:57
Tisztelt Isván!

Az én kérdésem az lenne hogy, párom és a 3 éves kisfiammal Angliába szeretnénk menni ennek mik a feltételei (jobb munkalehetőség és munkabér érdekében) párom egyépként minőségi hegesztő de, Magyarországon nem fizetik meg :( ezért szeretnénk mindenféleképpe n lépni ! válaszát előre is kösszönöm !
 
 
+1 #447 Tomtom 2016-09-04 17:36
Tisztelt Cím!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy februárban hazaköltöztem akkor a tax creditet le is mondtam. Mostanra sikerült ezt le is zárni. Azonban most indulok vissza. Hallottam olyat, hogy ilyen esetben újra lehet ignyelni azonban erre vonatkozólag nem találok semilyen információt sem a HMRC oldalán sem egyéb oldalakon.

Véleményüket segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tomtom
 
 
#446 Christina 2016-08-10 20:45
Üdvözletem!
Olyan gonddal, kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy egy szerencsétlenül végződött párkapcsolatból egyedül, terhesen maradtam. Egy éve élek és dolgozom Skóciában. Kérdés, egyedül álló anyaként meg lehet élni? Lehet kapni annyi támogatást, hogy lakhatás és megélhetés is biztosított legyen? Az angolom sajnos nem a legjobb, nagyon nehezen tanulok. Van valakinek tapasztalata?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Cristy
 
 
#445 bjka1986 2016-08-04 13:43
Sziasztok! Mi tavaly október óta vagyunk kint. 2 gyerekünk van ( a második itt született). Elintéztük a child illetve a Working tax creditet is. Márciusig csekken kaptuk mert nem nagyon akartak a bankok számlátnyitni. Utána jött a levél, hogy megszűnik a csekket kifizetés adjunk meg bankszámlaszámo t. Elküldtük. Most kaptuk meg visszamenöleg az elmaradott kifizetéseket, de közben úgy alakultak a dolgok, hogy családi okok miatt haza megyünk végleg. Hogy tudom lejelenteni a Hmrc felé? Illetve mire számítsunk? Vissza kell ezt fizetni? ( nem mertünk még hozzányúlni mert nem tudtuk hogy megy ez) köszönöm
 
 
#444 NegroBlanco 2016-07-09 07:26
Őszesen értendő. Fasza. :D
 
 
#443 farkas Bernadett 2016-06-24 09:34
Szia en Skóciában keszulok es erdeklodnek hogy ott mijen a csaladipotlek a munka.Varom a leveled koszonom udv Betty :-)
 
 
#442 Frankó István 2016-06-18 07:44
Szia Brigitta!

Hogy létezik-e ilyen papír azt csak a barátod tudhatja. Én nem tartom reálisnak, hogy egy 2 hónapos tanfolyam miatt nem hagyhatja el az UK-t, még akkor sem ha nem talál munkát és nem tudja biztosítani a megélhetését.

Az állandó kiskapu keresgéléssel már sikerült tönkretennünk a szülőhazánkat is. Jó lenne leszoknunk már erről a mentalitásról.

Max. azt látom reálisnak, hogy valamilyen feltételhez kötötték az állami támogatást. pl. 2 éves angol munkavállalás és amennyiben ez nem teljesül akkor vissza kell fizetni a tanfolyam díját. De szerintem ez jogos és elvárható is.

Sok sikert
Üdv István
 
 
#441 Brigitta Kohán 2016-06-17 17:01
Üdv! Olyan kérdésem volna hogy vőlegényem elvegzett egy államilag tàmogatott tanfolyamot februárban indult áprilisig tartott. Haza akart hozzám jönni munkát is talált itt.levolt beszélve állásinterjú. Míg nem talált egy tanfolyam papírt tegnap este amin az állt 2evig nem jöhet el Angliából.ilyen létezik? Nem lehet semmi kiskapu?kerülő? Valami segítség? Bármi megoldás valami kibuvo ami miatt haza jöhet? Kérem segítsenek. Választ előre is köszönöm. Üdvözlettel:Bri gi.
 
 
+1 #440 Nikolett 2016-06-11 20:40
Sziasztok! érdeklődnek hátha valaki tud valamilyen információval segíteni. 6. éve lakom angliában. Sajnos családi problémák miatt egyedül fogom nevelni 3 gyermekem. Kérdése: nemsokára (remélhetőleg ) napokon belül lesz bejelentet munkám. Jelenleg férjem kapja a támogatásokat. Mennyi bejelentet idő kell ahoz hogy én igenyelhessem a gyerekekre a támogatásokat hogy ne legyen probléma? Időben is ennyit kell várnom arra hogy újra megkapjam a pénzt? Ne értsétek félre nem a pénz motivál de egyedül 1 keresetbol nem tudom eltartani őket így sajnos szükségem van a támogatásokra.. Nem találtam erről semmit .. 3 hónapos munkaviszony legalább? 16 órás heti munkaviszonyom lenne mert a legkisebb még nincs 1 éves .. Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
 
 
#439 Tibi1117 2016-06-06 21:05
Hello!
Érdeklődnék, hogy most készülök haza Magyarországra, több mint két év bejelentett munkaviszony után! Megszeretném igényelni a munkanélküli támogatást. Ugy tudom az U1-es nyomtatvány kell ehhez. ha ezzel megvagyok akkor az otthoni munkanélkuli tamogatast kapom vagy az ittenit? mármint amit itt megallapitanak. mit kell meg errol tudni? barmilyen segitseg johet. a tax visszaigenyless el azzal megvagyok.elore is koszonom a segitseget.
 
 
#438 Ungvari Erika 2016-05-10 06:57
Érdeklődni szeretnék végleges haza költözés esetén a vissza igényelhető adójóváírás menetéről. P85 nyomtatványt ír a gov.uk ezt el postáztuk de nem történt semmi csak az utolsó év adó túl fizetést utalták.
Előre is köszönöm.
Erika
 
 
#437 Budai Jánosné 2016-04-25 16:03
Unokám 3 hónapot Brodikban dolgozott. Glasgowban igényelt NI számot, de az igazolást (levelet) nem kapta meg. Most visszamegy, de másik helyre: Mallaigba. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e Mallaigban, vagy környékén olyan hivatal, ahol rendezheti a társadalombizto sítását?
Köszönettel Budai Jánosné
 
 
-1 #436 Erzsi 2016-04-01 07:41
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,mil yen jövedelemhatár vonatkozik a housing benefitre?A gyermekeim kint élnek,házat bérelnek 1200/hó +rezsi és elutasították a kérelmüket.
Valamint érdekelne,várha tóan mi is költözünk a férjemmel,aki rokkant nyugdíjas,nem tud dolgozni,és egyik ismerősöm azt mondta,hogy ő is így van és kiegészítették csekély rokkant nyugdíját az ottaniak szerint,valamin t a gondozója is kap támogatást.Igaz -e ez?
 
 
#435 Frankó István 2016-03-21 13:25
Kedves Marianna Grünwald!

Remélem időközben sikerült megoldani a problémát. Gondolom nem jókedvében választotta annak idején ezt a bérleti formát, bár ha ilyen a főbérlő hozzáállása akkor én nem lennék szégyenlős és feljelenteném. Neki van több veszteni valója. Ha fél éve itt élnek és dolgoznak akkor a helyi önkormányzatban biztosan fognak tudni segíteni önöknek. Nem önöknek kell félni a hatóságoktól, hanem a törvényt megkerülőknek.

üdv
István
 
 
+1 #434 Frankó István 2016-03-21 13:21
Kedves Róbert!

Szerintem két kisgyermek felelős szülőjeként, meggondoltabban tervezni és cselekedni.

Tudomásom szerint a magyar konzulátus segíthet a külföldön bajba került magyar állampolgárok hazajutásában.

Bocsánat, de nem szívesen kommentálom a történetüket, mert csak sértések jutnak az eszembe.

üdv
István
 
 
+2 #433 Frankó István 2016-03-21 13:04
Kedves Ágnes!

Szerintem telefonon vagy levélben lemondható a Housing Benefit is, mint minden más.

Nem tartom valószínűnek, hogy az Anglia mindenkinek életre-tartóan folyósítaná a pótlékokat aki egyszer ott élt. Mi okuk lenne rá? A Gyes és a CB egyébként teljesen két különböző dolog, semmi közük egymáshoz. A CB a magyar családi pótlék megfelelője.

üdv
István
 
 
#432 Ágnes 2016-02-21 10:27
Kedves Andrea!

Hazaköltöztünk Angliából. Két kérdésem lenne.
Az egyik, hogy a Housing Benefitet hogyan mondhatjuk le itthonról?
A második, hogy lehetséges-e hogy kintről kapjuk a Child Benefitet úgy, hogy itthon lemondok a GYES folyósításról.

Köszönettel:
Ágnes
 
 
#431 robert 2016-02-05 21:16
szia azt szeretnem negkerdezni hogy most igenyeltunk onkormanyzati lakast de sem nekem sem a paromnak nincs szemelyink se ni number mi ezt elmondtuk a councilnal es ok adtak nekunk egy eleg vastag kis konyvet higy toltsuk ki es menjunk vissza vele de ez egy hosszu tortenet egy nagy butasagbol elvesztettunk mindenunket lakas iratok szemelyes targyak szoval mindent amink volt van 2 kis gyermekunk is most jelenleg hotelban vagyunk amit nem nagyon birok fizetni 18 napja vagyunk itt es 50 fontot kernek minden nap a szobaert mit gondolsz mit lehetne tenni mi lehet erre a megoldas szeretnek haza menni is magyarorszagra de nem tudok talan tutsz valami megoldast azert gondoltam meg kerdezem :)
 
 
#430 Marianna Grünwald 2016-02-05 18:47
Kedves Hozzászólók!
Kedves István!
Nagyon örültem a sok információnak, amit az oldalon olvastam. Fél éve élünk Londonban a kiskorú -15 éves - fiammal. Dolgozom, ő iskolába jár. Eddig nem igényeltem családi pótlékot, mert nem tudtam, hogy alakul itt az életünk. Már eldoöntöttük, maradunk hosszú távon. Ezért beadtam a kérelmet családi pótlékra. Főbérlőnk erről tudomást szerezve, felmondta a bérleti szerződésünket, egy dupla szobát, mennünk kell, de nincs hová, gyerekkel nem akarnak kiadni. Indok:nem hivatalosan vagyunk ott, fél hogy kiderül. Mosolyogva megjegyezte, nem is fogok találni gyerekkel.
Hová forduljak? Hovå menjünk lakni? Még nincs több ezer fontom agencyre. Akik igényeltek ilyen jellegűt, ők hogy csinálják? Kaptak hivatalos bérleti szerződést? London - Finchley centrál - Hendon környékén ha tud valaki segíteni, Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.
Köszönöm
Marianna
 
 
#429 Annamari 2016-02-02 19:01
A tanácsát szeretném kérni.
4 éve itt élő és dolgozó, 36 éves nő vagyok. Full time permanent job-om van, egy munkahely már 3 éve, előtte volt egy másik munkahely főállásban pont egy évig. Menetközben váltottam. gyakorlatilag szünet nélkül dolgoztam.....dolgozom......
.....de most komoly problémával nézek szembe. Volt egy éllettársam, egy angol férfi 2 évig, együtt éltem vele. Semmi baj sem volt odáig, amig tavaly decemberben pozitivat nem teszteltem - terhes vagyok. Én akarom a babát, ő nem, komoly viták voltak, sajnos a múlt héten a fickó összepakolt és lelépett. Pedig mikor összeköltöztem vele, fontos szempont volt, hogy akarjon gyereket, sajnos megváltoztatta a véleményét menetközben - mikor már a 4. hónapot taposom. Most februárban vagyok 4 hónapos terhes. (már mocorog odabenn)
Egy double room-ot béreltünk közösen, a kiköltözése után sajnos nekem a dupláját kell fizetni, ami majdnem 500 font. De itt nem maradhatok, a landlady nem akar se kutyát, se macskát, se gyereket! A segélyek ügyében már voltam, minden jár, ami egy normál angolnak, de lakást szinte képtelenség találni, mert egy egyedülálló terhes nőnek nem adnak ki semmilyen szállást!!!!!

Voltam sok ügynökségen, de mikor mondom, terhes vagyok és egyedülálló, housing benefit és társai, akkor csak mosolyognak - nincs lakás.
Se kiadó szoba, az összes landlorddal és landladyvel is ugyanez a helyzet.

Úgy néz ki ebben a pillanatban, a babát a hajléktalanszál lón fogom megszülni - igen, nem viccelek. Itt van egy hajléktalanszál ló, tőlem 20 percre, ez az egy hely, ahová tudnék menni terhesen, nagy hassal......... .Innen, ebből az albérletből ki fognak rúgni, ha észreveszik a terhességet. Még tudom takargatni úgy 3 hónapig, de a 7. hónaptól már nagyon fog látszani a terhesség. Be akarom adni az igénylésem egy szociális lakásra, de nem tudok éveket várni rá, max. fél év.....az idő nagyon sürget!!!!!

Ön mit tanácsolna ebben a helyzetben?
 
 
+1 #428 izabella 2016-02-02 09:05
sziasztok ezeket az informaciokat koszon mindenki neveben mivel nagyon hasznos infok nekem lenne egy kerdesem a nyugdijra valo jogosultdlsagho z en meg csak 34eves egyedul allo anya vagyok 23evesen kezdodtek el a lelki depresszio ami igen suljos 67:/: lekot alapitottak meg magyar orszagon vissza tero depresszans par evig 2014 ben tunet mentes voltam de mostansag sajnos megint kezdodnek a rossz leteim hogy kezdjem itt el az igenylest othonrol nagyon sok papirom van eddid dolgoztam itt angliaba de most ugy erzem megint segetsegre szorulok kerem ha tud valaki informaciot adni segetsen koszonom elite is
 
 
#427 Balogh Éva 2016-01-28 18:54
Kedves István!

Köszönöm kedvességét hogy válaszolt! Mire nekem lesz Ni number számom az egy hónap! Addig a párom igényelhet 1-2 támogatást? Azt már tudjuk hogy miből fogunk élni és fizetni az albérletet! Tisztában vagyok vele hogy nem olcsó!
 
 
#426 Frankó István 2016-01-27 09:47
Kedves Éva!

Tudom, hogy senkit nem érdekel a bevezetőm, pedig azért írtam le kiemelt szövegként, mert szerintem nagyon fontos. Számítani semmilyen támogatásra nem szabad. A helyzet eddig sem volt túl jó, de javulásra nincs is esély sőt szigorításokra kell számítani.

A lakhatási támogatásokról már sokszor leírtam, hogy az helyileg szabályozott ezért csak a helyi önkormányzatban tudnak hiteles felvilágosítást kapni.

Ha önnek nem lesz NI number-e ( bár nem értem miért) akkor biztosan semmire nem számíthatnak, mert az mindenhez kell, nem csak a támogatásokhoz, de az orvosi ellátáshoz is. Főleg ha még munkát is szándékozik vállalni.

Nagyon korai most a támogatásokkal foglalkozni, inkább azt kéne eldönteni, hogy hol fognak lakni és miből fognak megélni, mert Londonban nem olcsók a bérleti díjak.

Sok sikert
István
 
 
-2 #425 Balogh Éva 2016-01-26 22:32
Mi majd a nyáron szeretnénk menni vele a 2 éves gyerekünkel. Jelenleg nekem is lenne munkam 4 órában, de csak a páromnak leaz NI number száma! Milyen juttatásokat tudnánk igy igényelni? Child tax, családi pótlék.. ?
 
 
#424 Balogh Éva 2016-01-26 22:29
Kedves István!

Párom 2 hónapja dolgozik Londonban minimál bérért (1000-1100 £). 21 éves. Holnapra kapott időpontot az önkormányzathoz NI number szám elkészítésével kapcsolatban... Érdelne hogy akkor még jelenleg várnia kell hogy igényelje a lakbér támogatást? meg kell
 
 
#423 Frankó István 2016-01-26 08:22
Kedves Terézke!

Elnézést a megkéset válaszért, de nem nagyon volt időm az oldallal foglalkozni.

Sem én sem az ismerőseim közül senki nem került hasonló helyzetbe. nem világos előttem, hogy miért is zárnák le a NI számot.

Remélem időközben rendben lezárult az ügy és szerencsésen kerültek ki belőle.

üdv
István
 
 
#422 Frankó István 2016-01-26 08:18
Kedves Matrus Mónika!

A kérdései között egyetlen egy sincs ami még nem lett volna megválaszolva, vagy a leírt kevéske információ alapján megválaszolható lenne.

Kérem olvassa át a korábbi kérdéseket és minden kérdésére választ fog kapni.

üdv
István
 
 
#421 Frankó István 2016-01-26 08:15
Kedves Mónika!

Az alapoktatás ingyenes. A magánórák meg esetfüggőek. Mi itt ahol minden olcsóbb éve £20-ot fizettünk a magán gitár órákért. De a tehetségeket állami szinten is támogatják, ha igazán tehetséges akkor meg fogják találni a módját a továbbképzésnek . De semmi nem történik azonnal, mindent ki kell várni.

Külföldről nem fog tudni semmit elintézni, szinte mindenhez itt kell tartózkodni így az átiratához is.

üdv
István
 
 
#420 Frankó István 2016-01-26 08:11
Kedves Mária!

Olyanról már hallottam, hogy a család kihozta a nagymamát is és itt kapott kiegészítést a magyar nyugdíja mellé. De azt, hogy egyedülállóként a magyar munkaviszony után teljes mértékben az angol nyűgdíjat megkaphatná azt kétlem. Ilyen alapon a világ minden nyugdíjasa itt töltené a nyugdíját.

üdv
István
 
Friss hozzászólás
  • Orvosi ellátás angliában
    Sefcsik Dezsőné 2017 03 23.10:25
    Sziasztok! Vajon tudtok-e tanácsot, információt adni, hogy mi az eljárás az alábbi szituban: Fiam két és fél évet töltött Angliában, a jogszabályoknak megfelelően kijelentkezett az itthoni rendszerből, vagyis inaktiválták a TAJ kártyáját. Ősszel hazatért és szeretné újra aktiválni, de ez egyáltalán nem olyan egyszerű, ahogy mi elképzeltük. Volt egy rövid munkaviszonya itthon, de az sem elég az ...

    Bővebben...