Belépés
Legujabb képek
Friss hozzászólás
Ki olvas minket
Oldalainkat 52 vendég és 1 tag böngészi
Látogatóink száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa540
mod_vvisit_counterTegnap1911
mod_vvisit_counterEzen a héten7357
mod_vvisit_counterMúlthéten14984
mod_vvisit_counterEbben a hónapban27107
mod_vvisit_counterMúlthónapban32951
mod_vvisit_counterÖsszes2019621
Címlap / Blog / Élet az Egyesült Királyságban (Angliában) ! / Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

IWIWTwitterFacebook

Bevezetésként had szögezzem le,  hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét.  A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni  a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra.

 

A kiköltözésünk előtt semmilyen információt nem sikerült beszereznünk az itteni családok támogatási rendszeréről. Nem tudom miért nem beszélnek a volt honfitársaink erről, de olyan mintha attól félnének, hogy az egész ország másnap itt fog élni és nekik nem lesz mit csinálniuk. Már egy éve itt laktunk amikor egy tőlünk 700 km-re lakó volt munkatársam felhívta a figyelmem a lehetőségekre.

Minden 3 hónapot meghaladóan itt tartózkodó munkavállaló jogosult az itteni támogatásokra. (Ez csak hallomásból szerzett információ. Hivatalos megerősitést nem találtam sehól)

Egyedül állok esetében (25 év felett) ha valaki minimálbérért dolgozik és heti átlagos 30 órát, akkor jogosult Working Tax Credit-et igényelni a HMRC-től. Kell kérni tőlük egy nyomtatványt, majd azt visszaküldeni és kb. 1 hónap múlva már jön is a pénz. Az átlagos minimálbér, most havi 800 Font körül van és ezt ők kiegészítik kb. heti 50 fonttal, vagyis felkerekítik 1000-re.

Egy barátom figyelmeztetésére pontosabban utána olvastam  dolgoknak és 2012 nyarán ezek voltak az aktuális feltételek:

  • -Egyedül álló gyermeket nevelő személy estében be kell tölteni a 16. életévet és minimum 16 órát kell dolgozni hetente.
  • -Családok esetében a párnak be kell tölteni a 16. életévüket és legalább heti 24 órát kell dolgozniuk. Ezt őszesen kell érteni, pl. ha valaki 16 órát dolgozik csak, akkor a párjának elegendő 8 órát.

Tax credit kalkulátor: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

A fent említetten kívül még a gyerekek után igényelni lehet  a Child Benefit-et (Családi Pótlék) Ez hasonló mértékű mint kis hazánkban és az igénylésnél nyilatkozni kell mely eu. tagállamban kívánjuk felvenni ill. hogy máshól nem részesülünk benne. A harmadik és egyben legnagyobb támogatás a Child Tax Credit. Nem tudok pontos összegeket mondani, de az itt élök ha minimálbérét vagy csak 1 szülő dolgozik 1 gyermek után átlagosan havi 500 Fontot, két gyermeknél kb. 800 Fontot, míg 3 gyermeknél 1100 Font körüli támogatást tudnak igénybe venni.

Ügye, hogy nem is olyan rossz!

A támogatások igényléséhez mindkét szülönek rendelkeznie kell angol társadalombiztosítási számmal (NI Number)!

A már említett 3 támogatásnál, fontos, hogy mindhárom támogatást a benyújtás időpontjától jár, de lehetőség van visszamenőleg 1 hónapot kérni. Ezt nem tartalmazza egyik nyomtatvány sem és nem is tájékozatják róla az embert, ezért írni kell egy kérelmet, hogy kérjük ezt a visszamenőleges időszakot is és az elküldendő nyomtatvány mellé tenni.

 

Az általam leírtak, csak általános információkat tartalmaznak, a részletes kritériumok megtalálhatóak a fent említett támogatásokra rákeresve a netten. Az elbírálás minden esetben egyedileg történik és családoknál ez meghaladhatja a 3 hónapot is.

 

Van még egy House Benefit nevezetű támogatás is mely a lakásbérleti díjat egészíti vagy váltja ki. Van ismerős aki úgy döntöt, hogy az önkormányzati lakás helyet egy jobb minőségű magán házat bérel és a fele lakdíjat ilyen támogatásból fedezi. Persze ehez kell egy relativ alacsony családi jövedelem is.

 

Nagy-Brittania 2014-től szigorította a támogatások igénybevételének feltételeit és a jövőben is tovább szándékozik módosítani. Az aktuális változásokról megpróbálok tájékoztatni mindenkit a hozzászólásaimba, de várom egyéb olvasóim észrevételeit is.

 

Egyéb angliával kapcsolatos írásaim: http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban

 

Kérek mindenkit, hogyha bármilyen kérdése lenne felénk és nem tartalmaz bizalmas információkat akkor azt itt az oldalunkon az aktuális cikkhez hozzászólva tegye fel és ne a személyes elérhetőségeink egyikén, hogy ne keljen ugyanazokat a válaszokat mindenkinek leírnunk.

 

Hozzászólások   

 
0 #359 Frankó István 2015-04-12 11:08
Szia Dénes!

A családi pótlékhoz szükséges nyomtatványokat az HMRC-től lehet kérni és az egyénileg postázzák mindenki címére.

Üdv
István
Idézet
 
 
0 #358 Dénes 2015-04-08 17:54
Szijaszto valaki tudna segiteni hogy mijen papirok kelnek a (CSALADI POTLEKHOZ) MEG Előreis kőköszönöm
Idézet
 
 
0 #357 Frankó István 2015-03-16 08:21
Szia Dajka!

Szép történet, én eddig nem találkoztam még hasonlóval.

10.000 Euro-ig nem kell csempészned, addig bejelentés nélkül behozható KP. :-)

A végeredményt is megoszthatnád velünk.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #356 dajka 2015-03-13 21:01
Olvasom és megpróbálom értelmezni a Working Tax Credittel kapcsolatos infókat.Erre nem találtam még sehol sem utalást.
Minap Magyarországról kaptam egy csinos kis pénzajándékot -bettettem a bankba jó állampolgárhoz illően .Két nap múlva rámírt
a Tax Credit office :-honnan van ez a 300 GBP -t meghaladó összeg .Bemutatattam jóédesanyám angolra lefordított HIVATALOS AJÁNDÉKOZÁSI levelét elküldtem nekik .Semmi visszajelzés.A héten hétközben "belenyúltak " a W.Tax kifizetésembe ...
Még nem kaptam levelet, de szinte biztosra veszem hogy visszavágják a megítélt támogatást.ILYE T LEHET ?
Nem élek jobban és nagyobb lábon mint tavaly,nem dolgozunk többet a párommal.Legköz elebb zokniban csempésszem be az országba ??
Idézet
 
 
+1 #355 Frankó István 2015-03-05 16:08
Szia TuTi!

Szintén rendszeresen visszatérő kérdést tettél fel. A válasz most is ugyanaz mint a korábbiakban. A szabályozás helyenként változik, mint a lakásbérleti díjjak is. Fel kel hívni a helyi önkormányzatot és munkavállaló esetén az egész elintézhető egy telefonnal. És ott sokkal pontosabb információt tudnak adni mint én.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #354 Frankó István 2015-03-05 16:04
Kedves Éva!

Ha a lánya már 4 éve itt él és angol állampolgár a leendő gyermekeinek az apja, akivel még jelenleg is együtt tervezik a jövőjükét, akkor ők biztosan sokkal többet tudnak az itteni dolgokról mint én.
Elnézést ha úgy tűnik, hogy nem szeretnék válaszolni a kérdésére, de mint a legtöbb esetben, most sem lehet válaszolni ilyen kevés információ birtokában.
De azért hogy válaszoljak is valamire, nem kell sem 4 éves angliai itt tartózkodás, sem itt született gyermek, hogy valaki önkormányzati (szociális) lakást kaphasson. A dolog attól függ, hogy hány lakás áll az adott önkormányzat rendelkezésére és milyen hosszú a várolista rájuk. Itt fenn északon ahol mi vagyunk az unokaöcsémék 2 éves itteni munka után már hozzájutottak egy ilyen lakáshoz. De ismerek olyant is aki csak 1 évet várt és gyermek sem volt a családban.

Sok sikert a lányának
üdv
István
Idézet
 
 
0 #353 Berkesné Hornicz Éva 2015-03-02 18:41
Kedves István !
A lányom majd 4 éve él és dolgozik Londonban.Iker babákkal várandos a barátja angol állampolgár és szeretném megkérdezni öntől,hogy milyen támogatásokat vehetnek igénybe.Amiket ön említ azt elmondta nekem is. Én azt szeretném megkérdezni hogy az valós lehet-e,hogy a babák megszületésekor akár kaphat önkormányzati lakást is?
Tisztelettel Berkesné H.Éva
Idézet
 
 
0 #352 TuTi 2015-03-01 15:36
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy barátommal ketten bérlünk egy szobát (ilfordban, havi 600fontért) mindketten heti 40óra, kb minimálbért keresünk, max kicsivel többet.
Kaphatunk erre housing benefit-et?
köszi előre is
Idézet
 
 
0 #351 Frankó István 2015-01-31 08:28
Kedves Péter!

A törvényi szabályozás az elmúlt hónapokban még nem változott, de hogy mikor és miként fog változni azt senki nem tudja.

Ha elolvastad az írásom bevezetőjét akkor azt is látnod kellett volna, hogy senki semmilyen támogatásra nem számíthat mint biztos bevételi forrásra.

Tudod már, hogy mit fog dolgozni? Hány órát hetente? Mennyit fogsz keresni? Hol fogsz lakni. Mennyi lesz a lakbéred és a rezsid? Mert ezek mind befolyásolják a támogatásokat. Ezek hiányába senki nem tud neked segíteni.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #350 Péter 2015-01-24 15:00
Sziasztok! Erdeklodnek, hogy hogy alakultak a torvenyi valtozasok az alabbi temaban. En es a parom illetve jelenleg 8 honapos kislanyunk kikoltoznenk Angliaba. Eloszor csak en mennek, majd rovid idon belul a parom es a gyerkoc is. Milyen tamogatasokra szamithatunk ha mindharman kijelentkezunk tegyuk fel magyarorszagrol . Kapunk e a gyerkoc utan tamogatast vagy egyaltalan akarmilyen tamogatast?
Idézet
 
 
0 #349 buda 2015-01-21 23:36
Koszi a valaszt!
Idézet
 
 
0 #348 Frankó István 2015-01-21 08:52
Üdv Buda!

Tudomásom szerint a 25 év alattiak nem jogosultak az általam ismert támogatásokra. De én nem ismerem mindegyiket, így lehetséges, hogy rájuk mások vonatkoznak. A legjobb megkérdezni az illetékes adóhivatalt (HMRC).

üdv
István
Idézet
 
 
0 #347 buda 2015-01-20 17:03
Udv!
22eves egyedulallo vagyok, 7 honapja dolgozom minimalberert, atlag KB havi 47 orat. Nem teljesen vilagos, hogy jogosult vagyok e valamilyen tamogatasra, vagy sem, ezert kerdeznem Ontol.
Koszonettel: Buda
Idézet
 
 
-1 #346 Frankó István 2015-01-16 08:20
Kedves Eszter!

A mostani helyzetre még inkább igaz a bevezető szövegem, hogy senki ne számítson ezekre a támogatásokra mint biztos bevételre. Ha ön is figyelemmel követi az eseményeket akkor a jelenlegi angol vezetés akár az uniós tagságot is hajlandó feladni, ha nem tudja szigorítani a bevándorlási feltételeket.

A cikkemben az is le van írva, hogy egyedül állóknak heti 30 órát kell dolgoznia, hogy megkapja a támogatást. De ez várhatón változni fog a tavasz folyamán, és hogy mi lesz senki nem tudja.

A magánvéleményem , hogy egyedülállóként a napi 4-6 órás munka nem elegendő a megélhetéshez Angliában. Illetve nagyon nehezen fog olyan munkahelyet találni amit csak az iskola ideje alatt tud végezni. Van lehetőség az iskolákban, hogy előbb átvegyék a gyereket és később is fel lehet venni, de ezért napi díjat kb. £4. kellett nálunk már évekkel ezelött is fizetni.

Ha valóban rendelkezik szakmával és piacképes diplomával akkor próbáljon fejvadászokon keresztül állást szerezni és csak a biztos munkahely tudatában jöjjön ki. Ha csak ide utazik és itt próbál majd munkát találni akkor nagyon kicsi esélyt látok rá, hogy fog találni megfelelőt.

Vagy a másik lehetőség a gyermeke fejlettségétől függően, hogy hajlandó egyedül hagyni az esti vagy éjszakai órákban, mert egy ilyen másodállással esetleg még kivitelezhető is a terve.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #345 Edit 2015-01-15 23:30
Kedves István

Köszönöm, megprobalunk kitartani. Csak bosszanto hogy mi akik már tettünk le valamit az asztalra semmit nem kapunk, az aki viszont most esik be az országba mindent megkap.
Köszönöm Edit
Idézet
 
 
0 #344 Eszti 2015-01-15 02:23
Kedves István!
Ne haragudjon, lehet, hogy ezerszer elhangzott már ez a néhány kérdés, amit felteszek Önnek. Sajnos úgy alakult az életem, hogy egyedül kell tovább nevelnem a kisfiamat (6 éves). Mivel Magyarországon nem sok esélyünk van arra, hogy megéljünk (hiába van szakmám és diplomám is), ezért idén tavasszal Angliába szeretnénk költözni. Természetesen nem a meggazdagodás, csupán a megélhetés reményében. Mivel egyedül leszek a kisfiammal, így nekem kell hoznom-vinnem az iskolába, ezért eleinte csak napi 4-6 órában tudnék dolgozni. Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy egyedülállóként kb. milyen mértékű állami támogatásra számíthatok? Kérem ne értsen félre, nem élősködni szeretnék Angliában, mindenképpen dolgozni fogok, de a 4-6 órás bér támogatások nélkül igencsak kevésnek tűnik a lakbérhez + az egyéb kiadásokhoz képest.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, Eszter
Idézet
 
 
0 #343 anita takacs 2015-01-13 09:54
Kedves Istvan koszonom hogy valaszolt.Megpr obalok az illetekeseknel erdeklodni.Kiva nok tovabbi jo munkat.Anita.
Idézet
 
 
0 #342 Frankó István 2015-01-12 08:43
Kedves Edit!

Nagyon nem egyértelmű a helyzetük és ezzel az utolsó írással csak még bonyolultabb lett előttem.

Ha az otthon élő fia után is igénybe szerette volna venni a támogatásokat, akkor sajnos beigazolódni látszik a félelmem amit a hasonló kérdésekkel kapcsolatban megfogalmaztam a korábbi válaszaimban. Vagyis miként tudjuk hitelt érdemlően igazolni, hogy a más országban élőkről is mi gondoskodunk és ők megfelelnek az elvárásoknak pl. járnak-e iskolába.

Ha önök sem látják át a helyzetüket akik benne vannak akkor mi külső szemlélők sem tudjuk igazán. Sajnos a hatóságok hozzáállásán már évek óta látszik az hogy várják ennek a területnek a szigorítását, és úgy adják oda a támogatásokat mintha a sajátjukat adnák.

Az én eddigi tapasztalatom, hogy minden zűrös ügyemet sikerült végül az én általam is jogosnak tartott módon elintéznem, de mindegyik sokkal tovább tartott mint ami indokolt lett volna, mert az ügyintézők nagy része nem tudja mit csinál, és sajnos kell találni valakit aki ért is hozzá. Ez sokszor hosszú hónapokba kerül. Ezért nem szabad feladni, és rendszeresen próbálkozni amíg egy hozzáértőbe nem botlunk.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #341 Frankó István 2015-01-12 08:18
kedves Anita!

Szomorúan olvasom a fia helyzetét. Sajnos mi szülök vakok vagyunk ha a saját gyermekeinket nézzük, mert túlságosan elfogultak vagyunk velük szemben.

Elég tartalmas életet éltem eddigi életem során, szóval volt honnan merítenem az ember ismeretemet.

Ennek az oldalnak az az előnye, hogy én tényleg nem pénzért vagy bármi más előnyért csinálom, így nem is próbálom elferdíteni a valóságot. Bár a valóság is szubjektív, ezért jobbára az én szempontjaim jelennek meg.

Mint a korábbi válaszaimban itt is azt tudom tanácsolni, hogy az illetékeseket kell megkérdezni, mert ők vannak a leginkább tájékoztatva. Egyedi esetekben, mint ez is, kicsi az esély, hogy valaki pont hasonló cipőben járna.

Sok sikert és boldogságot kívánok önöknek.
István
Idézet
 
 
0 #340 Edit 2015-01-12 05:28
Szia Andi!
19 hónapos a lányom és a mai napig nem kaptam rá semmit. Valami biroságon" van az ügyünk ahol nem kell megjelenni. Pontosan már nem emlékszem mikor mi volt a probléma, de val.színű az elsődleges probléma az otthon élő fiam ill.már nem is tudom mert ahány ügyintézővel beszéltem annyi félét mondtak. ( az is baj hogy nem egy ügyintéző csinalja) Legutóbb már a csekkhez a telo számom hiányzott, amit leegyeztettunk de a csekk a mai napig nem érkezett meg. És ez csak a 2014-es év lett volna, a 2013-as év-ről nem beszélve. Kicsit bonyolult volt a mi ügyünk mert rövid idő alatt sok változást jelentettünk és ezek szerint feladta nekik a leckét. Családi sem kapok a fiam után sem már több mint egy éve. Sajnos a két ország között sem működik rendesen a kommunikáció. Lassan kezdem feladni, igaz mindenki azt mondja hogy jár a pénz.
Szia Istvan!
Köszönöm a választ. A 4 éven már túl vagyunk.A csalás nem a mi asztalunk, ahhoz mi túl becsületesek vagyunk ezért tartunk ott ahol tartunk.
Köszönöm
Idézet
 
 
-1 #339 anita takacs 2015-01-12 04:54
Kedves Istvan!
En 8 eve elek itt es teljesen igazat adok abban hogy mennyire segitokeszek honfitarsaink.E s azt is tapasztalom hogy mindig van uj helyzet amiben az embernek segitsegre lehet szuksege.Az en fiam 9 eves es amiota kikoltoztunk jarok vele a Health & Childrens Centerbe,mivel beszed es viselkedes problemai voltak vannak.Harom honnappal ezelott az iskola kerte menjek el a fiammal egy intezetbe pontosabbann CAMHS ahol felmerik a fiam lehetosegeit.Me gallapitottak hogy Autista.Es ez a helyzet szamomra teljesen uj.Mindenfele szempontbol.Mer t amig ezt a vegzest nem kaptam meg hittem a bban hogy nincs nagy baj,vagy legalabb is remeltem.Igazab ol a hivatalos vegzest meg nem kaptam meg csak egy ket informalo levelet,es nem tudom mi kell legyen a kovetkezo lepes hova kell regisztralnom ha a gyermekem disability.
Idézet
 
 
0 #338 Andi 2015-01-10 21:22
Idézet - Frankó István:
Szia Edit!

Minden elutasító határozat alján ott szokott lenni, hogy hol lehet fellebbezni ellene, vagy hol lehet jogi segítséget kérni. Szerintem ezeken a helyeken érdemes kezdeni, mert nekik van a legnagyobb tapasztalatuk e téren.

Egyébként ha bevezetik a tervezett szabályozást akkor már úgy is csak időlegesek lesznek ezek a támogatások, mert 4 év itt éléshez szeretnék kötni a támogatásokat EU állampolgárok esetében.

Sajnos ha bárki visszaolvassa csak az itt található utolsó hozászolásokat, akkor az derül ki, hogy minden okuk meg is van erre. Sajnos egyre többen szeretnék kihasználni a támogatási rendszert és ezért még csalni is hajlandók.

üdv
István

szia Edit azt szeretnem megkérdezni menyit vártál hoogy fizzesen a child tax és mert utasított el mi az indok
Idézet
 
 
0 #337 Frankó István 2015-01-10 09:53
Szia Edit!

Minden elutasító határozat alján ott szokott lenni, hogy hol lehet fellebbezni ellene, vagy hol lehet jogi segítséget kérni. Szerintem ezeken a helyeken érdemes kezdeni, mert nekik van a legnagyobb tapasztalatuk e téren.

Egyébként ha bevezetik a tervezett szabályozást akkor már úgy is csak időlegesek lesznek ezek a támogatások, mert 4 év itt éléshez szeretnék kötni a támogatásokat EU állampolgárok esetében.

Sajnos ha bárki visszaolvassa csak az itt található utolsó hozászolásokat, akkor az derül ki, hogy minden okuk meg is van erre. Sajnos egyre többen szeretnék kihasználni a támogatási rendszert és ezért még csalni is hajlandók.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #336 Edit 2015-01-09 09:40
Bocsi, de szerintem elfelejtettem.
Koszonom ;-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook

Hirdetés
Egyéb weplapjaink
FrankoTrade Wevszolgáltatások Használtkonzol EFSZ AUTO KFT. JátékKuckó PCPIAC KFT. Karaoke Bolt