Belépés
Legujabb képek
Friss hozzászólás
  • Egyéni vállalkozóként Angliában
    Frankó István 2015 10 04.19:55
    Kedves Annamária15 és Süvegesmari! Köszönöm szépen a jó-szavakat, de sajnos már kezd belőlem is kihalni a segítőkészség a sok mindenkit kihasználó honfitársaink telhetetlensége miatt. Már én is megértem ha nem is fogadom el, hogy honfitársaink nagy része miért szakít meg minden ilyen jellegű kapcsolatot egy pár év után. Csoda, hogy én még mindig bíróm 8 év után. Őszintén megmondva a héten előszór fordult ...

    Bővebben...

Ki olvas minket
Oldalainkat 98 vendég böngészi
Látogatóink száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa911
mod_vvisit_counterTegnap2316
mod_vvisit_counterEzen a héten7001
mod_vvisit_counterMúlthéten8667
mod_vvisit_counterEbben a hónapban10253
mod_vvisit_counterMúlthónapban35097
mod_vvisit_counterÖsszes2193482
Címlap / Blog / Élet az Egyesült Királyságban (Angliában) ! / Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

IWIWTwitterFacebook

Bevezetésként had szögezzem le,  hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét.  A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni  a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra.

 

A kiköltözésünk előtt semmilyen információt nem sikerült beszereznünk az itteni családok támogatási rendszeréről. Nem tudom miért nem beszélnek a volt honfitársaink erről, de olyan mintha attól félnének, hogy az egész ország másnap itt fog élni és nekik nem lesz mit csinálniuk. Már egy éve itt laktunk amikor egy tőlünk 700 km-re lakó volt munkatársam felhívta a figyelmem a lehetőségekre.

Minden 3 hónapot meghaladóan itt tartózkodó munkavállaló jogosult az itteni támogatásokra. (Ez csak hallomásból szerzett információ. Hivatalos megerősitést nem találtam sehól)

Egyedül állok esetében (25 év felett) ha valaki minimálbérért dolgozik és heti átlagos 30 órát, akkor jogosult Working Tax Credit-et igényelni a HMRC-től. Kell kérni tőlük egy nyomtatványt, majd azt visszaküldeni és kb. 1 hónap múlva már jön is a pénz. Az átlagos minimálbér, most havi 800 Font körül van és ezt ők kiegészítik kb. heti 50 fonttal, vagyis felkerekítik 1000-re.

Egy barátom figyelmeztetésére pontosabban utána olvastam  dolgoknak és 2012 nyarán ezek voltak az aktuális feltételek:

  • -Egyedül álló gyermeket nevelő személy estében be kell tölteni a 16. életévet és minimum 16 órát kell dolgozni hetente.
  • -Családok esetében a párnak be kell tölteni a 16. életévüket és legalább heti 24 órát kell dolgozniuk. Ezt őszesen kell érteni, pl. ha valaki 16 órát dolgozik csak, akkor a párjának elegendő 8 órát.

Tax credit kalkulátor: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

A fent említetten kívül még a gyerekek után igényelni lehet  a Child Benefit-et (Családi Pótlék) Ez hasonló mértékű mint kis hazánkban és az igénylésnél nyilatkozni kell mely eu. tagállamban kívánjuk felvenni ill. hogy máshól nem részesülünk benne. A harmadik és egyben legnagyobb támogatás a Child Tax Credit. Nem tudok pontos összegeket mondani, de az itt élök ha minimálbérét vagy csak 1 szülő dolgozik 1 gyermek után átlagosan havi 500 Fontot, két gyermeknél kb. 800 Fontot, míg 3 gyermeknél 1100 Font körüli támogatást tudnak igénybe venni.

Ügye, hogy nem is olyan rossz!

A támogatások igényléséhez mindkét szülönek rendelkeznie kell angol társadalombiztosítási számmal (NI Number)!

A már említett 3 támogatásnál, fontos, hogy mindhárom támogatást a benyújtás időpontjától jár, de lehetőség van visszamenőleg 1 hónapot kérni. Ezt nem tartalmazza egyik nyomtatvány sem és nem is tájékozatják róla az embert, ezért írni kell egy kérelmet, hogy kérjük ezt a visszamenőleges időszakot is és az elküldendő nyomtatvány mellé tenni.

 

Az általam leírtak, csak általános információkat tartalmaznak, a részletes kritériumok megtalálhatóak a fent említett támogatásokra rákeresve a netten. Az elbírálás minden esetben egyedileg történik és családoknál ez meghaladhatja a 3 hónapot is.

 

Van még egy House Benefit nevezetű támogatás is mely a lakásbérleti díjat egészíti vagy váltja ki. Van ismerős aki úgy döntöt, hogy az önkormányzati lakás helyet egy jobb minőségű magán házat bérel és a fele lakdíjat ilyen támogatásból fedezi. Persze ehez kell egy relativ alacsony családi jövedelem is.

 

Nagy-Brittania 2014-től szigorította a támogatások igénybevételének feltételeit és a jövőben is tovább szándékozik módosítani. Az aktuális változásokról megpróbálok tájékoztatni mindenkit a hozzászólásaimba, de várom egyéb olvasóim észrevételeit is.

 

Egyéb angliával kapcsolatos írásaim: http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban

 

Kérek mindenkit, hogyha bármilyen kérdése lenne felénk és nem tartalmaz bizalmas információkat akkor azt itt az oldalunkon az aktuális cikkhez hozzászólva tegye fel és ne a személyes elérhetőségeink egyikén, hogy ne keljen ugyanazokat a válaszokat mindenkinek leírnunk.

 

Hozzászólások   

 
0 #407 Frankó István 2015-10-04 09:37
Kedves Iboly78!

A híresztelés igaz, vagyis ha valakinek bármilyen állapotú, bárhol található lakóingatlan van a tulajdonába akkor nem jogosult lakhatási támogatásra. Biztos sokan vannak akik ennek ellenére igénybe veszik, de egyre többen lesznek akik emiatt vissza is fizetik és kizárják magukat a további támogatások alól.

Sokszor elmondott dolgot ismételgetek akkor amikor azt mondom, hogy le kéne tudni már vetkőznünk az állandó ügyeskedés-okos kodás szokását. Ha már ezzel tönkretettük a szülőhazánkat akkor nem kéne szétterjednünk a világban és minden mást is tönkretenni. Sokszor az egyenes út az egyszerűbb és igazságosabb is.

Most beszéltem egy csapattársammal aki nyelvész doktori diplomával rendelkező angol születésű 50-es éveihez közeledő személy. Ő 15 éve nem talál itt munkát és 15 éve semmilyen támogatásban nem részesül, mert a bankszámláján megtakarítás található. vagyis annak ellenére, hogy jelenleg nincs állandó bevétele van fedezete a megélhetésére és ezért nem is kap semmit.

Az itteni rendszer így működik, vagyis csak az általuk rászorulónak minősítetteket támogatják. Mint minden ez sem tökéletes, de azért egy fokkal jobb mint a mo-i rendszerek.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #406 Frankó István 2015-10-04 09:04
Kedves mc szigfrid!


Megint egy megválaszolhata tlan kérdés. Pontosabban pont annyi bevételük lesz amennyit meg tudnak keresni. Hogy hol fognak dolgozni, milyen munkakörben és hány órában az csak önökön múlik, így a bevételeik is.


Tudom, hogy nem szokták végigolvasni az írásaimat, de nem véletlenül kezdtem úgy az írásomat ahogy kezdtem, pedig az nem mostanában volt és azóta csak romlott a helyzet.

De az ismétlés a tudás anyja:
"Bevezetésként had szögezzem le, hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét. A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra."

üdv
István
Idézet
 
 
0 #405 Erika Blasko 2015-10-01 20:09
Idézet - K. Anett:
Üdv!
Örülök hogy találtam egy ilyen oldalt ahol lehet egy kicsit kérdezősködni. Nekem kicsit nehéz a helyzetem, egyedülálló anyuka vagyok és 7 éves kisfiammal mennék ki, dolgozni, élni. A problémám az, hogy egy ideig biztosan csak gyárban tudnék dolgozni, és nincs róla semmi információm, hogy hogyan tudom úgy megoldani a gyerek iskolába vitelét, vagy hazahozását IDŐBEN. Nem tudom hogy ott az iskolák mettől meddig vannak nyitva, meddig vigyáznak a gyerekekre, van-e napközi szerű ahol figyelnek rájuk vagy leckét írnak vagy tanítás után mehetnek dolgukra... Van valakinek ilyen tapasztalata vagy információja ismerős körből? Nagyon megköszönném a választ!!
Üdv: Anett


Anett, ha még szeretnél kijönni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot, köszönöm
Idézet
 
 
0 #404 Iboly78 2015-09-26 14:02
Kedves István!
Az lenne a kérdésem hogy ha hausing benefit támogatást szeretnénk igényelni,tényl eg kizáro ok lehet az elbìrálásnál ha van magyarországi ingatlan a nevünkön(ami nem luxus ingatlan csak egy panel lakás és nyögjük a hitelét).Azt olvastam valhol hogy ebben az esetben ez kizaro ok.Tényleg igy van?ha tudna válaszolni esetleg tippet adni hol nézhetek utána,hálás lennék!
Idézet
 
 
0 #403 mc szigfrid 2015-09-22 10:06
Nekem vannak ismerőseim kint Angliában.
És én is szeretnék kikőltözni ott dolgozni . Van 2 gyermekem egy 10 éves lányom egy 14 éves fiam. Én úgy tervezem, hogy én dolgoznák egyedül a párom maximum othon. A gyermekeim iskolába járnának.
Nekünk így havi mennyi jövedelem jutna vagyis jönne be.
válaszát előre is köszönöm.
Idézet
 
 
+1 #402 Frankó István 2015-08-30 08:00
Kedves Mária!

Hallottam róla, hogy a nyugdíjasok kapnak kiegészítést az Angol államtól. De hogy ez pontosan, hogy működik, csak a szakemberek tudják. Mivel minden nyugdíj rendszer más és más nekem kapásból számtalan kérdés merül fel amikre nem tudom a választ.

Javaslom, hogy a kérdésit tegye fel egy ezzel foglalkozó szakembernek.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #401 Frankó István 2015-08-30 07:56
Kedves Anita!

A kérdései nagy részére képtelenség válaszolni, vagy a válasz megtalálható a írásomba.

Számítani és biztosan kalkulálni semmilyen támogatásra nem lehet !!!!!!!

Azt, hogy mit fognak kapni majd ha már itt dolgoztak és megigényelték és el is bírálták, csak akkor fog kiderülni.

A gyermekek iskolába járását és beilleszkedését nem a szülőknek kell megoldania, ezt megoldják azok a szakemberek és tanárok akiknek ez a munkája. A szülőnek csak jelezni kell, hogy iskolás korú gyermeke van, a többit intézik helyette.

Az iskola normál esetben ingyenes, de természetesen vannak magán iskolák is amikért fizethet a szülő ha akar.

Az óvoda ingyenessége a szülök keresetétől függ, vagyis van akinek fizetnie kell és van akinek nem.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #400 Frankó István 2015-08-30 07:44
Kedves Csala Ildikó!

Ez a kérdés már számtalanszor felmerült, és meg is válaszoltam őket, de úgy látom nem elégszer.

A családi pótlék mértéke Angliában sem számottevően nagyobb mint mo-n. Külföldön élő gyermekekre igényelni szerintem esélytelen, mert a szükséges igazolások beszerzése nehezebb feladat, mint az elenyésző különbség.

A 18 éves lánya olyan iskolában tudja folytatni a tanulmányait ami az adott területen elérhető közelségben van és a lánya nyelvtudása elégséges hozzá. Ez csak az adott tanintézményben fog kiderülni.

A magyar gimnáziumnak a Grammar School az angol megfelelője, de nem hiszem, hogy a már elvégzett éveket tudna folytatni bármely angol iskolában. De erre minden iskolában van egy szakember akinek ez a szakterülete és ő pontosabb választ fog adni.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #399 Anita 2015-08-07 14:03
Mi a párommal és 2 gyerekkel mennénk Angliába,munkán k meg lenne oldva.A kérdésem az lenne mennyi támogatást kapnánk a gyerekekre,a lakbérre,ill a mi mint dolgozók igényelhetünk e valamit.
A másik az hogy ki hogyan oldotta meg a gyerek iskolázását amíg nem tudta még a nyelvet,hova járt suliba,hogyan tanult,mennyibe n más ott a követelmény.A kisebbik gyerekkel kapcsolatban pedig az ovik érdekelnének.Az iskolában oviban mennyit kell fizetni?
Idézet
 
 
0 #398 Vincze Mária 2015-08-06 19:02
Kedves István!
Nem fiatalként jöttem ki, dolgoztam itt is bejelentettként ... közben nyugdijas lettem, amit a magyar hatóságok intéztek és ott is van a folyósítás. Kérdésem az, hogy van-e tudomása arról, hogyan lehet átkérni, ill. kiegészítik-e az itteni min. nyugdíjra, mint pl. az osztrákoknál. Gondolom többeket érint a kérdés, mivel egyre több idősebb magyarral találkozom.
Válaszát hálásan köszönöm.

Üdvözlettel. Mária
Idézet
 
 
0 #397 Csala Ildiko 2015-07-30 15:53
Kedves Istvan!

Ha Angliaba vallalok munkat es a gyerekek nincsenek kint velem, akkor a csaladipotlekot igenyelhetem-e onnan?
Vagy csak a kint elo gyerekekre jar? Tovabba a 18 eves lanyom itt gimnazista milyen intezmenybe tudja ott a tanulmanyait folytatni ha netan o meg is kijonne?

Valaszat koszonom! Ildiko :)
Idézet
 
 
+1 #396 Frankó István 2015-07-21 08:33
Kedves Ágnes!

Nem vagyok teljesen illetékes a kérdésben, mert egyéni vállalkozóként nincs éves szabadságom.

Viszont utána olvastam a témának és nem találtam utalást arra, hogy központilag járna szabadság a gyermekek után.

Ezt találtam:
https://www.gov.uk/holiday-entitlement-rights/entitlement

E szerint a számítás egyszerű, csak a heti munkanapok számát kell beszorozni 5.6-al és megkapjuk az éves szabadságot. De max. évi 28 nap jár.

Találtam egy hivatalos kalkulátort amivel kiszámítható az éves szabadság, de itt sincs utalás a gyermekek számára.

https://www.gov.uk/calculate-your-holiday-entitlement

Viszont biztos, hogy ennél árnyaltabb a kép, mert a feleségem 5 év önkormányzati alkalmazottság után több szabadságot kapott volna idénytől, de pont most változtatták meg az egész rendszert és mivel iskolában dolgozik, így minden iskolai szünet idején szabadságon lesz.

Szerintem az állami szabályozás nagymértékben felülírt az adott munkáltatok által.

üdv
István
Idézet
 
 
+1 #395 Máté Ágnes 2015-07-20 09:07
Kedves István azt szeretném kérdezni, hogy Angliában dolgozó gyermekes szülőknek a gyermek után jár-e szabadság? Válaszodat előre is köszönöm.
Idézet
 
 
0 #394 Frankó István 2015-07-17 08:12
Kedves Steve!

Ha az Ír sziget ír részén, vagyis Írországban él akkor nem biztos, hogy én vagyok a hiteles személy, mert az nem Anglia hanem egy más ország.

Angliában is az utóbbi idöben többen jelezték, hogy nem kapják meg az itteni családi pótlékot. Már korábban is azt válaszoltam, hogy az én ismeretségi körömben is előfordult ilyen, hogy többször elutasították a folyósítást. De végül felebezés nélkül felülbíráltak a saját határozatukat és azóta folyamatosan kaják.

Minden határozat tartalmaz egy indoklást és szerintem itt az a fontos. Ennek tudatának hiányában senki nem fog tudni érdemi segítséget adni.

Minden határozatban az is szerepel, hogy kinél lehet panasszal élni ellene. Ha az adott hatóság nem mutat hajlandóságot a normális párbeszédre akkor van felügyeleti szerve vagy ingyenes jogtanácsadás, Megkeresték ezeket a szervezeteket?

De néha a legegyszerűbb a leggyorsabb megoldás. Próbálták már telefonon felvenni velük a kapcsolatot és megkérdezni az okot?

üdv
István
Idézet
 
 
0 #393 Frankó István 2015-07-17 08:04
Kedves Tímea!

Minden elérhetőségünk, így az email címeink is megtalálhatóak a fölső menüben a Kapcsolataink gombra kattintva.

Ha ha az írása, kérdése nem fog valóban olyan személyes vagy nem a nagy közösség érdeklődésére nem tartó témát, akkor nem fogok rá válaszolni.

Akik nem veszik figyelembe, hogy itt várom a kérdéseket és nem a személyes elérhetőségeime n azoknak és sem szívesen válaszolok.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #392 Steve 2015-07-16 13:36
Udvozletem.Egy olyan kerdesem lenne hogy mar tobb mint egy eve kint elunk parommal Eszak ir orszagban.Itt szuletett gyermekunk.Chil d tax creditet kapunk de benefitet nem.Pedig az elvileg alanyi jogon jarna.Valakinek valami velemenye errol esetleg?Fellebe ztunk mar vagy 20 alkalommal es mindig ugyan az a valasz hogy nem vagyunk jogosultak.Pedi g draga fiam itt szulatett es semmilyen mas orszagbol nem kap semmifele tamagatast(csal adi potlekot).Valas zokat vagy esetleges segitsegeket elore is koszonom.
Idézet
 
 
0 #391 Pipicz Tímea 2015-07-14 12:30
Kedves István !
Lenne pár kérdésem , kaphatnèk egy email cimet ahol tudnek önnel a továbbiakban beszélni? Üdvözlettel : Tímea
Idézet
 
 
0 #390 Frankó István 2015-07-11 08:12
Kedves Mona!

A Working Tax Credit-et igazolni a HMRC-től kapott award levéllel tudod.

;-)

Üdv
István
Idézet
 
 
0 #389 Frankó István 2015-07-11 08:09
Kedves bbea!

Köszönöm a hozzászólásodat . Te sokkal jártasabb vagy a témában mint én.

A véleményünk viszont megegyezik, így túl nagy butaságot nem írtam.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #388 Frankó István 2015-07-11 08:06
Üdv Géza!

Valóban szokatlanok a kérdései. Nem tudom honnan származnak, de minden realitást nélkülöznek.

Nem korlátozzák egyetlen munkalávalónak sem a személyes szabadságot az Egyesült Királyságba.

Természetesen létezik nyári munka is.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #387 Frankó István 2015-07-11 08:04
Kedves Anett!

Örülök, hogy teszik az oldal :-)

Szerintem nagyon nehéz, már-már lehetetlen egy 7 éves gyermekkel egyedülállóként új életet kezdeni Angliában. A gyári munkával az a baj, hogy ott minden ismerősöm több műszakban dolgozik, így a gyermek felügyeletének megoldása nem lehetséges.

Nem vagyok tisztában a családi helyzetével, de mindenképpen igénybe kéne venni valakinek a segítségét. Talán az lenne a legjobb, ha találna valaki megbízható hasonló helyzetben lévő anyukát, akivel meg tudnák osztani a gyermekfelügyel etet és a lakhatási nehézségekben is tudnának egymásnak segíteni.

"Talán kéne nyitnom egy ilyen oldalt is, mert egyre több a hasonló megkeresés :-( "

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #386 Frankó István 2015-07-11 07:57
Elnézést mindenkitől az elmaradt válaszokért, de nyaralni voltam eddig.
Idézet
 
 
0 #385 mona 2015-07-03 15:14
Sziasztok! Én arra lennék kíváncsi hogyan tudom igazolni h kapok Working Tax Creditet? Sure Start Maternity Grant-hez kérnek.A válaszokat nagyon szépen köszönöm. :)
Idézet
 
 
0 #384 Éva1 2015-07-02 13:45
Idézet - Kiss Géza:
Üdv! Azt hallottam, hogy ha valaki kimegy dolgozni Angliába, akkor egy évig nem jöhet haza még látogatóba se. Ez mennyire igaz? Van olyan, hogy nyári munka pl. diákoknak? Előre is köszönöm .

Jaj ekkora butaságot kérdezni..
Idézet
 
 
0 #383 PetyaW 2015-06-27 22:26
Hello, ilyen nem letezik :) ugyneksegeken keresztul van munka diakoknak.
Idézet
 
 
0 #382 bbea 2015-06-25 19:59
1. Nem igaz.
2. Diakmunkat lehet talani, ill. nyari munkat, szezonban sok agencys melo van.
Idézet
 
 
-1 #381 bbea 2015-06-25 19:56
Egyedul ne gyere ki 7 eves gyerekkel.
A dolgozot am tamogatjak, hogy a gyerek elhelyezese meg legyen oldva (childcare voucher), de ezt csak az elso lezart adoev utan veheted igenybe.
Napkozi van, de nem tanulnak, csak vigyaznak a gyerekedre (ez nalunk 8 font 1 delutanra es du 17.30-ig tart).
Reggel van a sulikba breakfast club, viszonylag olcson 2-3 font egy reggel, 7-tol.
A gyarakba alt 6-ra v 7-re kell menni, sok helyen 12 oras muszak van.
Nagyon nehez megoldani (nekunk 8 eves a legkisebb, 3 felnott jut ra, osszefogunk 2 masik csaladdal es csak igy tudjuk a gyerek-kerdest megoldani).
Londonba meg 12 eves gyereket is felve engedsz utcra, torveny szerint ekkortol jarhat egyedul, videken kicsit egyszerubb, de egyedul ott is nagyon nehez.
Idézet
 
 
+1 #380 Kiss Géza 2015-06-25 06:50
Üdv! Azt hallottam, hogy ha valaki kimegy dolgozni Angliába, akkor egy évig nem jöhet haza még látogatóba se. Ez mennyire igaz? Van olyan, hogy nyári munka pl. diákoknak? Előre is köszönöm .
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook

Hirdetés
Egyéb weplapjaink
FrankoTrade Wevszolgáltatások Használtkonzol EFSZ AUTO KFT. JátékKuckó PCPIAC KFT. Karaoke Bolt