Belépés
Legujabb képek
Friss hozzászólás
  • Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)
    Frankó István 2016 01 27.09:47
    Kedves Éva! Tudom, hogy senkit nem érdekel a bevezetőm, pedig azért írtam le kiemelt szövegként, mert szerintem nagyon fontos. Számítani semmilyen támogatásra nem szabad. A helyzet eddig sem volt túl jó, de javulásra nincs is esély sőt szigorításokra kell számítani. A lakhatási támogatásokról már sokszor leírtam, hogy az helyileg szabályozott ezért csak a helyi önkormányzatban tudnak hiteles ...

    Bővebben...

Ki olvas minket
Oldalainkat 130 vendég böngészi
Látogatóink száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa266
mod_vvisit_counterTegnap1937
mod_vvisit_counterEzen a héten11408
mod_vvisit_counterMúlthéten6914
mod_vvisit_counterEbben a hónapban18322
mod_vvisit_counterMúlthónapban53844
mod_vvisit_counterÖsszes2364824
Címlap / Blog / Élet az Egyesült Királyságban (Angliában) ! / Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

Amiről mindenki hallgat (angliai támogatási rendszer)

IWIWTwitterFacebook

Bevezetésként had szögezzem le,  hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét.  A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni  a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra.

 

A kiköltözésünk előtt semmilyen információt nem sikerült beszereznünk az itteni családok támogatási rendszeréről. Nem tudom miért nem beszélnek a volt honfitársaink erről, de olyan mintha attól félnének, hogy az egész ország másnap itt fog élni és nekik nem lesz mit csinálniuk. Már egy éve itt laktunk amikor egy tőlünk 700 km-re lakó volt munkatársam felhívta a figyelmem a lehetőségekre.

Minden 3 hónapot meghaladóan itt tartózkodó munkavállaló jogosult az itteni támogatásokra. (Ez csak hallomásból szerzett információ. Hivatalos megerősitést nem találtam sehól)

Egyedül állok esetében (25 év felett) ha valaki minimálbérért dolgozik és heti átlagos 30 órát, akkor jogosult Working Tax Credit-et igényelni a HMRC-től. Kell kérni tőlük egy nyomtatványt, majd azt visszaküldeni és kb. 1 hónap múlva már jön is a pénz. Az átlagos minimálbér, most havi 800 Font körül van és ezt ők kiegészítik kb. heti 50 fonttal, vagyis felkerekítik 1000-re.

Egy barátom figyelmeztetésére pontosabban utána olvastam  dolgoknak és 2012 nyarán ezek voltak az aktuális feltételek:

  • -Egyedül álló gyermeket nevelő személy estében be kell tölteni a 16. életévet és minimum 16 órát kell dolgozni hetente.
  • -Családok esetében a párnak be kell tölteni a 16. életévüket és legalább heti 24 órát kell dolgozniuk. Ezt őszesen kell érteni, pl. ha valaki 16 órát dolgozik csak, akkor a párjának elegendő 8 órát.

Tax credit kalkulátor: http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

A fent említetten kívül még a gyerekek után igényelni lehet  a Child Benefit-et (Családi Pótlék) Ez hasonló mértékű mint kis hazánkban és az igénylésnél nyilatkozni kell mely eu. tagállamban kívánjuk felvenni ill. hogy máshól nem részesülünk benne. A harmadik és egyben legnagyobb támogatás a Child Tax Credit. Nem tudok pontos összegeket mondani, de az itt élök ha minimálbérét vagy csak 1 szülő dolgozik 1 gyermek után átlagosan havi 500 Fontot, két gyermeknél kb. 800 Fontot, míg 3 gyermeknél 1100 Font körüli támogatást tudnak igénybe venni.

Ügye, hogy nem is olyan rossz!

A támogatások igényléséhez mindkét szülönek rendelkeznie kell angol társadalombiztosítási számmal (NI Number)!

A már említett 3 támogatásnál, fontos, hogy mindhárom támogatást a benyújtás időpontjától jár, de lehetőség van visszamenőleg 1 hónapot kérni. Ezt nem tartalmazza egyik nyomtatvány sem és nem is tájékozatják róla az embert, ezért írni kell egy kérelmet, hogy kérjük ezt a visszamenőleges időszakot is és az elküldendő nyomtatvány mellé tenni.

 

Az általam leírtak, csak általános információkat tartalmaznak, a részletes kritériumok megtalálhatóak a fent említett támogatásokra rákeresve a netten. Az elbírálás minden esetben egyedileg történik és családoknál ez meghaladhatja a 3 hónapot is.

 

Van még egy House Benefit nevezetű támogatás is mely a lakásbérleti díjat egészíti vagy váltja ki. Van ismerős aki úgy döntöt, hogy az önkormányzati lakás helyet egy jobb minőségű magán házat bérel és a fele lakdíjat ilyen támogatásból fedezi. Persze ehez kell egy relativ alacsony családi jövedelem is.

 

Nagy-Brittania 2014-től szigorította a támogatások igénybevételének feltételeit és a jövőben is tovább szándékozik módosítani. Az aktuális változásokról megpróbálok tájékoztatni mindenkit a hozzászólásaimba, de várom egyéb olvasóim észrevételeit is.

 

Egyéb angliával kapcsolatos írásaim: http://www.frankofamily.info/elet-az-egyesult-kiralysagban-angliaban

 

Kérek mindenkit, hogyha bármilyen kérdése lenne felénk és nem tartalmaz bizalmas információkat akkor azt itt az oldalunkon az aktuális cikkhez hozzászólva tegye fel és ne a személyes elérhetőségeink egyikén, hogy ne keljen ugyanazokat a válaszokat mindenkinek leírnunk.

 

Hozzászólások   

 
0 #426 Frankó István 2016-01-27 09:47
Kedves Éva!

Tudom, hogy senkit nem érdekel a bevezetőm, pedig azért írtam le kiemelt szövegként, mert szerintem nagyon fontos. Számítani semmilyen támogatásra nem szabad. A helyzet eddig sem volt túl jó, de javulásra nincs is esély sőt szigorításokra kell számítani.

A lakhatási támogatásokról már sokszor leírtam, hogy az helyileg szabályozott ezért csak a helyi önkormányzatban tudnak hiteles felvilágosítást kapni.

Ha önnek nem lesz NI number-e ( bár nem értem miért) akkor biztosan semmire nem számíthatnak, mert az mindenhez kell, nem csak a támogatásokhoz, de az orvosi ellátáshoz is. Főleg ha még munkát is szándékozik vállalni.

Nagyon korai most a támogatásokkal foglalkozni, inkább azt kéne eldönteni, hogy hol fognak lakni és miből fognak megélni, mert Londonban nem olcsók a bérleti díjak.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #425 Balogh Éva 2016-01-26 22:32
Mi majd a nyáron szeretnénk menni vele a 2 éves gyerekünkel. Jelenleg nekem is lenne munkam 4 órában, de csak a páromnak leaz NI number száma! Milyen juttatásokat tudnánk igy igényelni? Child tax, családi pótlék.. ?
Idézet
 
 
-1 #424 Balogh Éva 2016-01-26 22:29
Kedves István!

Párom 2 hónapja dolgozik Londonban minimál bérért (1000-1100 £). 21 éves. Holnapra kapott időpontot az önkormányzathoz NI number szám elkészítésével kapcsolatban... Érdelne hogy akkor még jelenleg várnia kell hogy igényelje a lakbér támogatást? meg kell
Idézet
 
 
0 #423 Frankó István 2016-01-26 08:22
Kedves Terézke!

Elnézést a megkéset válaszért, de nem nagyon volt időm az oldallal foglalkozni.

Sem én sem az ismerőseim közül senki nem került hasonló helyzetbe. nem világos előttem, hogy miért is zárnák le a NI számot.

Remélem időközben rendben lezárult az ügy és szerencsésen kerültek ki belőle.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #422 Frankó István 2016-01-26 08:18
Kedves Matrus Mónika!

A kérdései között egyetlen egy sincs ami még nem lett volna megválaszolva, vagy a leírt kevéske információ alapján megválaszolható lenne.

Kérem olvassa át a korábbi kérdéseket és minden kérdésére választ fog kapni.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #421 Frankó István 2016-01-26 08:15
Kedves Mónika!

Az alapoktatás ingyenes. A magánórák meg esetfüggőek. Mi itt ahol minden olcsóbb éve £20-ot fizettünk a magán gitár órákért. De a tehetségeket állami szinten is támogatják, ha igazán tehetséges akkor meg fogják találni a módját a továbbképzésnek . De semmi nem történik azonnal, mindent ki kell várni.

Külföldről nem fog tudni semmit elintézni, szinte mindenhez itt kell tartózkodni így az átiratához is.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #420 Frankó István 2016-01-26 08:11
Kedves Mária!

Olyanról már hallottam, hogy a család kihozta a nagymamát is és itt kapott kiegészítést a magyar nyugdíja mellé. De azt, hogy egyedülállóként a magyar munkaviszony után teljes mértékben az angol nyűgdíjat megkaphatná azt kétlem. Ilyen alapon a világ minden nyugdíjasa itt töltené a nyugdíját.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #419 Frankó István 2016-01-26 08:07
Szia Liza!

hasonló kérdés már számtalanszor meg lett válaszolva. Elméletileg igényelhető külföldön elő gyermekek után is a támogatás, de én nem tudok olyanról akinek ezt sikerült is volna elintézni. A sajtó meg arról zeng minden nap, hogy pont ezeket a jellegű támogatásokat akarják már hivatalosan is megszüntetni.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #418 liza 2016-01-20 08:00
szia!

Angliában dolgozom.
3-gyermekem van,viszont Magyarországon magántanulók és kis koruak.
Tudsz valamit arrol hogy milyen támogatást igényelhetek a gyermekekre Angliában?
Februárban utazom vissza gyermekekkel eggyüt!!!!
szép napot neked!!!
Idézet
 
 
0 #417 bako maria 2015-12-01 08:53
Kedves Franko Istvan
Kerdesem az volna,hogy aki nyugdijaskent menne ki,38 eve van ledolgozva,ott atszamoljak a nyugdijat?es ez mennyi idot venne igenybe?
Valaszukat koszonom Maria
Idézet
 
 
0 #416 Martus Monika 2015-11-18 08:55
Tisztelt Frankó Úr!
Először is engedje meg, hogy többek között én is köszönetet mondjak a fáradozásáért, mellyel nagyon sokunknak nyújt segítséget az újra kezdéshez. Én sajnos már nem vagyok túl fiatal/48 év/, ezért érzem úgy, hogy nem várhatok tovább az itthoni változásra. Van kinn ismeretségem, /Crewe/ akik tudnak ideiglenesen szállás ill. munkalehetőségg el segíteni.11 éves kislányommal mennék, akinek minimális az angol nyelvtudása /sajnos nekem is/ , viszont nagyon tehetséges zenei területen. A Kodályba jár. Mennyire költséges kinn az alap oktatás ill. milyen lehetőségek vannak plusz képzésekre? Itthonról hogy lehet elintézni az átiratást?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Martus Monika
Idézet
 
 
0 #415 Martus Monika 2015-11-18 08:45
Idézet - Bextor:
Üdv! Nemrég költöztem angliába. Augusztus végén kezdtem el dolgozni és sajnos még elég csekély fizetésből élek, de halottam egyfajta minimálbér kiegészítésről.
Köszönöm előre is :-)

[quote name="Anita"]Mi a párommal és 2 gyerekkel mennénk Angliába,munkán k meg lenne oldva.A kérdésem az lenne mennyi támogatást kapnánk a gyerekekre,a lakbérre,ill a mi mint dolgozók igényelhetünk e valamit.
A másik az hogy ki hogyan oldotta meg a gyerek iskolázását amíg nem tudta még a nyelvet,hova járt suliba,hogyan tanult,mennyibe n más ott a követelmény.A kisebbik gyerekkel kapcsolatban pedig az ovik érdekelnének.Az iskolában oviban mennyit kell fizetni?[/
Idézet
 
 
0 #414 Terez P. 2015-11-14 12:31
Kedves Istvàn.
Kèrem ha tud segìtsen. Angliaban dolgozunk a pàrommal mar 3 eve. A parom kamionsofor,en egy kis uzemben dolgozok. Sajnos a parom elkovetett egy nagy hibat. Az egyik felrakonal van egy idegen orszagbol jott ferfi es szovaltasba keveredtek es addig stresszelte a paromat mig majdnem hozza utott.De csak meglokte.Torven ybe adta az a szemely a paromat mert nem tudtak kiegyezni. A szemely 5 ezer fontot kovetelt amibe persze nem egyezett bele a parom. Igy torvenyre adta.Hamarosan lezarjak a parom NI szamjat. Az a kerdesem hogy kb mire szamithatunk? Mennyi ido utan szabaditsak fel ujra a Ni szàmot? Elore is köszönöm a segítsègèt.
Udv.
Terezke
Idézet
 
 
+1 #413 Frankó István 2015-10-29 22:38
Szia Tamás!

Mint minden a támogatások terén ez is elég ingoványos terület jelenleg. Szerintem ha befáradsz egy HMRC irodába vagy felhívod őket akkor naprakész információt tudsz tőlük kapni. (Tolmácsot biztosítanak a beszélgetéshez!)

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #412 Frankó István 2015-10-29 22:31
Üdv Bextor!

Szerintem ez a téma már elég jól ki lett vesézve a korábbi hozzászólásokba n és a cikkemben is.

Igen léteznek jövedelem kiegészítő támogatások, de nem kéthavi munkaviszony után. Próbálkozni lehet az HMRC-nél és ott majd megmondják, hogy most mennyi idő után adnak bármit is, 3 hónap vagy már 2 év.

István
Idézet
 
 
+1 #411 Frankó István 2015-10-29 22:19
Kedves Rózamari!

A tudomásom szerint addig nem lehetséges kijelentkezni a magyar állandó lakcímről amíg meg nem kapjátok a Permanent Resident státuszt. Ez nem jár automatikusan, hanem igényelni kell, és nem egyszerű feladat. A helyi önkormányzatok tudnak benne segíteni jó pénzért.

Tudomásom szerint csak a TB-nek és a NAV-nak kell bejelenteni a ideiglenes külföldön tartózkodást és munkavégzést.


üdv
István
Idézet
 
 
0 #410 Rózamari 2015-10-29 12:23
Kedves István! Azt hallottam, hogy a magyarországi lakcímről ki kell jelentkeznie annak, aki Angliában vállal munkát. Életszerütlenne k tűnik, de van-e esetleg olyan helyzet, amikor ez valós állítás lehet?
Idézet
 
 
0 #409 Bextor 2015-10-20 09:10
Üdv! Nemrég költöztem angliába. Augusztus végén kezdtem el dolgozni és sajnos még elég csekély fizetésből élek, de halottam egyfajta minimálbér kiegészítésről.
Köszönöm előre is :-)
Idézet
 
 
0 #408 Tamas 2015-10-12 08:08
Sziasztok!

Olyan kerdesem lenne, hogy en kaptam egy munkat angliaban, es a csalad is johet velunk, felesegem es 2 honapos baba. Felesegem jelenleg Csed (Tgyas utod)-et kap, majd GYED-et, az a kerdes, ha kint bejelenetkezik, hogy legyen NI szama, illetve NHS szama is, akkor az allam elveheti tole a GYED-et? Mert ez szamomra nem vilagos.
Idézet
 
 
0 #407 Frankó István 2015-10-04 09:37
Kedves Iboly78!

A híresztelés igaz, vagyis ha valakinek bármilyen állapotú, bárhol található lakóingatlan van a tulajdonába akkor nem jogosult lakhatási támogatásra. Biztos sokan vannak akik ennek ellenére igénybe veszik, de egyre többen lesznek akik emiatt vissza is fizetik és kizárják magukat a további támogatások alól.

Sokszor elmondott dolgot ismételgetek akkor amikor azt mondom, hogy le kéne tudni már vetkőznünk az állandó ügyeskedés-okos kodás szokását. Ha már ezzel tönkretettük a szülőhazánkat akkor nem kéne szétterjednünk a világban és minden mást is tönkretenni. Sokszor az egyenes út az egyszerűbb és igazságosabb is.

Most beszéltem egy csapattársammal aki nyelvész doktori diplomával rendelkező angol születésű 50-es éveihez közeledő személy. Ő 15 éve nem talál itt munkát és 15 éve semmilyen támogatásban nem részesül, mert a bankszámláján megtakarítás található. vagyis annak ellenére, hogy jelenleg nincs állandó bevétele van fedezete a megélhetésére és ezért nem is kap semmit.

Az itteni rendszer így működik, vagyis csak az általuk rászorulónak minősítetteket támogatják. Mint minden ez sem tökéletes, de azért egy fokkal jobb mint a mo-i rendszerek.

üdv
István
Idézet
 
 
+1 #406 Frankó István 2015-10-04 09:04
Kedves mc szigfrid!


Megint egy megválaszolhata tlan kérdés. Pontosabban pont annyi bevételük lesz amennyit meg tudnak keresni. Hogy hol fognak dolgozni, milyen munkakörben és hány órában az csak önökön múlik, így a bevételeik is.


Tudom, hogy nem szokták végigolvasni az írásaimat, de nem véletlenül kezdtem úgy az írásomat ahogy kezdtem, pedig az nem mostanában volt és azóta csak romlott a helyzet.

De az ismétlés a tudás anyja:
"Bevezetésként had szögezzem le, hogy senki ne költözzön ki csak a támogatások miatt Angliába, mert az csalódni fog. A támogatások a már itt elő és dolgozó személyek, családok számára lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az alsó néposztály életét. A kiköltözés előtt senki ne számítson ezekre mint biztos dolgok és nem is ezekre kell hangsúlyt helyezni a tervezésnél hanem a többi sokkal fontosabb dologra."

üdv
István
Idézet
 
 
0 #405 Erika Blasko 2015-10-01 20:09
Idézet - K. Anett:
Üdv!
Örülök hogy találtam egy ilyen oldalt ahol lehet egy kicsit kérdezősködni. Nekem kicsit nehéz a helyzetem, egyedülálló anyuka vagyok és 7 éves kisfiammal mennék ki, dolgozni, élni. A problémám az, hogy egy ideig biztosan csak gyárban tudnék dolgozni, és nincs róla semmi információm, hogy hogyan tudom úgy megoldani a gyerek iskolába vitelét, vagy hazahozását IDŐBEN. Nem tudom hogy ott az iskolák mettől meddig vannak nyitva, meddig vigyáznak a gyerekekre, van-e napközi szerű ahol figyelnek rájuk vagy leckét írnak vagy tanítás után mehetnek dolgukra... Van valakinek ilyen tapasztalata vagy információja ismerős körből? Nagyon megköszönném a választ!!
Üdv: Anett


Anett, ha még szeretnél kijönni, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot, köszönöm
Idézet
 
 
0 #404 Iboly78 2015-09-26 14:02
Kedves István!
Az lenne a kérdésem hogy ha hausing benefit támogatást szeretnénk igényelni,tényl eg kizáro ok lehet az elbìrálásnál ha van magyarországi ingatlan a nevünkön(ami nem luxus ingatlan csak egy panel lakás és nyögjük a hitelét).Azt olvastam valhol hogy ebben az esetben ez kizaro ok.Tényleg igy van?ha tudna válaszolni esetleg tippet adni hol nézhetek utána,hálás lennék!
Idézet
 
 
+1 #403 mc szigfrid 2015-09-22 10:06
Nekem vannak ismerőseim kint Angliában.
És én is szeretnék kikőltözni ott dolgozni . Van 2 gyermekem egy 10 éves lányom egy 14 éves fiam. Én úgy tervezem, hogy én dolgoznák egyedül a párom maximum othon. A gyermekeim iskolába járnának.
Nekünk így havi mennyi jövedelem jutna vagyis jönne be.
válaszát előre is köszönöm.
Idézet
 
 
+1 #402 Frankó István 2015-08-30 08:00
Kedves Mária!

Hallottam róla, hogy a nyugdíjasok kapnak kiegészítést az Angol államtól. De hogy ez pontosan, hogy működik, csak a szakemberek tudják. Mivel minden nyugdíj rendszer más és más nekem kapásból számtalan kérdés merül fel amikre nem tudom a választ.

Javaslom, hogy a kérdésit tegye fel egy ezzel foglalkozó szakembernek.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #401 Frankó István 2015-08-30 07:56
Kedves Anita!

A kérdései nagy részére képtelenség válaszolni, vagy a válasz megtalálható a írásomba.

Számítani és biztosan kalkulálni semmilyen támogatásra nem lehet !!!!!!!

Azt, hogy mit fognak kapni majd ha már itt dolgoztak és megigényelték és el is bírálták, csak akkor fog kiderülni.

A gyermekek iskolába járását és beilleszkedését nem a szülőknek kell megoldania, ezt megoldják azok a szakemberek és tanárok akiknek ez a munkája. A szülőnek csak jelezni kell, hogy iskolás korú gyermeke van, a többit intézik helyette.

Az iskola normál esetben ingyenes, de természetesen vannak magán iskolák is amikért fizethet a szülő ha akar.

Az óvoda ingyenessége a szülök keresetétől függ, vagyis van akinek fizetnie kell és van akinek nem.

üdv
István
Idézet
 
 
0 #400 Frankó István 2015-08-30 07:44
Kedves Csala Ildikó!

Ez a kérdés már számtalanszor felmerült, és meg is válaszoltam őket, de úgy látom nem elégszer.

A családi pótlék mértéke Angliában sem számottevően nagyobb mint mo-n. Külföldön élő gyermekekre igényelni szerintem esélytelen, mert a szükséges igazolások beszerzése nehezebb feladat, mint az elenyésző különbség.

A 18 éves lánya olyan iskolában tudja folytatni a tanulmányait ami az adott területen elérhető közelségben van és a lánya nyelvtudása elégséges hozzá. Ez csak az adott tanintézményben fog kiderülni.

A magyar gimnáziumnak a Grammar School az angol megfelelője, de nem hiszem, hogy a már elvégzett éveket tudna folytatni bármely angol iskolában. De erre minden iskolában van egy szakember akinek ez a szakterülete és ő pontosabb választ fog adni.

Sok sikert
István
Idézet
 
 
0 #399 Anita 2015-08-07 14:03
Mi a párommal és 2 gyerekkel mennénk Angliába,munkán k meg lenne oldva.A kérdésem az lenne mennyi támogatást kapnánk a gyerekekre,a lakbérre,ill a mi mint dolgozók igényelhetünk e valamit.
A másik az hogy ki hogyan oldotta meg a gyerek iskolázását amíg nem tudta még a nyelvet,hova járt suliba,hogyan tanult,mennyibe n más ott a követelmény.A kisebbik gyerekkel kapcsolatban pedig az ovik érdekelnének.Az iskolában oviban mennyit kell fizetni?
Idézet
 
 
+1 #398 Vincze Mária 2015-08-06 19:02
Kedves István!
Nem fiatalként jöttem ki, dolgoztam itt is bejelentettként ... közben nyugdijas lettem, amit a magyar hatóságok intéztek és ott is van a folyósítás. Kérdésem az, hogy van-e tudomása arról, hogyan lehet átkérni, ill. kiegészítik-e az itteni min. nyugdíjra, mint pl. az osztrákoknál. Gondolom többeket érint a kérdés, mivel egyre több idősebb magyarral találkozom.
Válaszát hálásan köszönöm.

Üdvözlettel. Mária
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Facebook

Hirdetés
Egyéb weplapjaink
FrankoTrade Wevszolgáltatások Használtkonzol EFSZ AUTO KFT. JátékKuckó PCPIAC KFT. Karaoke Bolt